Afbeelding
Foto's: Margot Brakel Fotografie

Hilversumse sportverkiezing: Marcel Sterkenburg sportman en Christine Rebello sportvrouw van het jaar

Sport

HILVERSUM - Bij de jaarlijkse Hilversumse sportverkiezing zijn worstelaar Marcel Sterkenburg en powerlifster Christine Rebello gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Hilversumse sportploeg van 2022 werd het Backslide Hiphop team onder 18 jaar (Fit by Rox).

De sportverkiezing vond plaats in de Burgerzaal van het raadhuis. De overige prijzen waren voor roeister Floor van Ommeren (sporttalent), Chantal van Engelen (Uniek Sporter) en sportvrijwilliger Richard de Boer. 

Marcel Sterkenburg was net als zijn broer Tyrone genomineerd voor de prijs van sportman van het jaar. Uiteindelijk was de prijs voor Marcel, die in maart goud haalde op het WK onder 23 jaar in de gewichtsklasse -82 kilo. Marcel en Tyrone, overigens niet aanwezig in de Burgerzaal donderdagavond, werken er allebei hard aan om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs en hebben de ambitie om daar mee te doen voor de medailles.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De prijs in de categorie Hilversumse sportvrouw 2022 ging naar Christine Rebello (Burning Heart). Zij won in oktober 2022 voor het eerst in haar carriére het wereldkampioenschap powerliften in de gewichtsklassen onder 57 kilo. De vijftigjarige Rebello won in Canada vier gouden medailles en zette drie wereldrecords op haar naam.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hilversumse sportploeg van 2022 werd het Backslide Hiphop team onder 18 jaar (Fit by Rox). Dit team  was in aanloop naar het Europese kampioenschap bij verschillende wedstrijden steeds de beste en mocht om die reden afreizen naar het Duitse Kalkar, waar het EK (georganiseerd door UDO) plaatsvond. Bij de kwalificatie op vrijdag 20 mei 2022 wisten de meiden zich direct te kwalificeren voor de hoofdfinale. Op zondag 22 mei 2022 werden zij Europees kampioen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Floor van Ommeren, lid van de HRV Cornelis Tromp, werd uitgeroepen tot Hilversums sporttalent 2022. Zij werd afgelopen zomer Nederlands Kampioen roeien in de meisjes dubbel vier onder 17 jaar. Tijdens de Koninklijke Holland Beker dwong ze in de skiff een plek af in de KNRB selectie van de meisjes dubbel vier. Deze vier is uitgezonden naar de Coupe de la Jeunesse, de EK voor jonge talenten. Na de zomer is Van Ommeren opgenomen in de meisjes selectie voor onder 19 van de KNRB.

(Tekst gaat verder onder de foto)

In de categorie Uniek Sporter 2022 ging de prijs naar Chantal van Engelen. De Hilversumse, lid van het Team NL Boccia, won tijdens de WK Boccia in het Olympisch stadium in Rio de Janeiro Brazilië zilver (individueel) en goud (team).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Als sportvrijwilliger van het jaar 2022 mocht Richard de Boer het ‘Schaap met de vijf poten’ (de Rinus Schaap Prijs) in ontvangst nemen. De Boer is al vele jaren vrijwilliger bij Triathlon Vereniging Hilversum (TVH). Hij organiseert van alles en 2022 was in dat opzicht een bijzonder jaar. Hij bedacht onder andere een sportief spel om Oekraïense vluchtelingen afleiding te geven: de Hello Hilversum Game. Deelnemers maakten zo bewegend kennis met Hilversum. Een prachtig initiatief dat voortborduurde op een idee uit de laatste Corona-lockdown, toen De Boer een soortgelijk spel voor de leden van de TVH organiseerde. 


Richard de Boer en wethouder Karin van Hunnik van sport.

Uit de krant