Officiële opening van een kunstgrasveld in oktober 2014 bij Olympia'25. Foto: Bastiaan Miché
Officiële opening van een kunstgrasveld in oktober 2014 bij Olympia'25. Foto: Bastiaan Miché

Voetbalclubs houden vertrouwen in kunstgras

  Sport

HILVERSUM - Voetbalclubs Altius, sc 't Gooi en HC&FC Victoria en HSV Wasmeer blijven voorlopig de kunstgrasvelden gebruiken. SV Olympia'25 meldt op de website dat het kleine kunstgrasveld, waar rubbergranulaat in zit, niet meer gebruikt wordt de komende tijd. Alle verenigingen wachten met spanning nader onderzoek af.

Bij ouders en voetballers is onrust ontstaan na de uitzending van Zembla. Het televisieprogramma meldde zondag dat het SBR-rubbergranulaat, dat ook in Hilversum is ingestrooid op trapveldjes in woonwijken en op kunstgrasvelden van voetbalverenigingen, mogelijk kankerverwekkend kan zijn. Deskundigen stellen een bepaalde stof ter discussie.

Zeker
Bij Olympia en 't Gooi ligt voornamelijk kurk in het nepgras. De zorgen zijn daar minder groot omdat er niet of nauwelijks rubbergranulaat in het kunstgras zit. Dat zit wel in het kleine kunstgrasveld van de Olympianen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is een balletje trappen daar voorlopig uit den boze.

Niet wetenschappelijk
Altius en Victoria blijven voorlopig gebruikmaken van hun kunstgrasvelden, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat de rubberkorrels gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wat de KNVB adviseert, is leidend voor de voetbalverenigingen.

Risico's
De voetbalbond laat weten nog altijd achter de bevindingen van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) te staan. Na onderzoek stelde het kennisinstituut in 2008 dat het rubbergranulaat geen risico's voor de gezondheid met zich meebrengt voor mensen die sporten op kunstgrasvelden. Nader onderzoek moet meer informatie opleveren.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten