Foto: HSG
Foto: HSG

HSG wil meer vrouwen schaken

  Sport

HILVERSUM - Magnus Carlsen en Sergej Karjakin zijn het levende bewijs dat schaken helemaal niet voor oudere mannen is. Momenteel strijden de twee twintigers in New York om de wereldtitel. Toch kampt de sport met een suffig en elitair imago. Dat is onterecht, zo stellen Martin Koekkoek en Hanke Wiegand van het Hilversums Schaakgenootschap. (HSG). De sport is voor iedereen, en zeker ook voor vrouwen en jongeren.

Weinig vrouwen nemen plaats achter het schaakbord bij een vereniging. Het is niet sexy genoeg. Het heeft de connotatie dat het een oude mannensport is. 'Suf' en 'nuffig' zijn de kwalificaties die Koekkoek, voorzitter van HSG, toevoegt aan het beeld dat schaken oproept.

Drempel
Daarnaast leeft bij veel mensen het idee dat je alleen bij een vereniging terecht kunt als je heel goed kunt schaken. De drempel om eens binnen te stappen ligt vrij hoog bij de jeugd en de dames.

Wereldtop
Eerlijk is eerlijk, als er al eens schaken op televisie komt dan zijn het bijna altijd mannelijke schakers. Er zijn maar heel weinig vrouwen die behoren tot de wereldtop. Alleen de Hongaarse Judith Polgár mag zich mondiaal gezien tot de besten rekenen. Tot nu toe is zij de enige vrouw ooit die in de top 10 van de FIDE-ranglijst heeft gestaan.

Voorbeelden
De spoeling qua vrouwelijke voorbeelden is dun. Dat realiseren Koekkoek en Wiegand zich ook, al zegt de voorzitter dat er genoeg goede vrouwelijke schakers zijn. Een groot succes van een Nederlandse, of in dit geval een vrouwelijke, schaker zou kunnen zorgen voor een impuls. De finaleplaats van Martin Verkerk in 2003 op Roland Garros zorgde ervoor dat veel mensen een tennisracket oppakten. Of neem het aantal aanmeldingen bij de rugbyclubs in Nederland na alle tv-aandacht voor het wereldkampioenschap rugby.

Lees verder in de digitale editie


3 reacties
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten