Afbeelding

In beweging met Kids Aktief

Sport

HILVERSUM - Nieuwsgierig kijken leerlingen van de Lelyschool uit het raam wat er die woensdag op hun schoolplein gebeurt. Er worden een opblaasbaar voetbalveld, een bak waarin een potje hockey kan worden gespeeld en pionnetjes bij verschillende al bestaande speeltoestellen neergezet. Sportieve sportcoaches van de Stichting Kids Actief en Nike zijn neergestreken op de school in Noord met het voornemen de kinderen die middag kennis te laten maken met verschillende sporten. "We willen kinderen laten zien wat bewegen met ze doet", aldus Manouk van Oordt, samen met Mano van der Blom oprichter van Kids Aktief.

Van Oordt richtte de organisatie Kids Aktief vijf jaar geleden op nadat zijn kinderen naar de buitenschoolse opvang gingen en er amper iets aan beweging werd gedaan. Dat kon anders, vond de Amsterdammer. Zijn organisatie behelst vier pijlers: kinderopvang met sporten, zwemschool, verschillende evenementen zoals zomerkamp en de Stichting Kids Aktief. De laatste zet zich in voor scholen die in zogenaamde achterstandswijken staan en waar kinderen door omstandigheden minder met sport in aanraking komen.

Groot Amsterdam
Het sportterrein van Van Oordt beslaat voornamelijk Groot Amsterdam en sinds een tijd is Hilversum daaraan toegevoegd. "Nike heeft contact met ons gezocht omdat ze niet alleen winst willen maken, maar ook maatschappelijk willen ondernemen. Medewerkers van Nike helpen tijdens de sportdagen en een aantal van hen werkt ook in Hilversum. Zo is het balletje gaan rollen."

Vluchtelingen
Vluchtelingen die verbleven in het asielzoekerscentrum Crailo waren de eersten die kennismaakten met de sportieve activiteiten, zowel volwassenen als kinderen. Al snel werd er gekeken welke scholen er in aanmerking kwamen. "We hebben de Lelyschool, Titus Brandsma, Dubbeldekker en De Sterrenschool benaderd en werden warm onthaald."

Vereniging
Van Oordt ziet hoe kinderen opknappen van een middagje sporten en hoeveel plezier ze hebben. Hij weet dat het voor sommige gezinnen niet makkelijk is om de stap naar een sportvereniging te maken. Terwijl sporten goed is voor kinderen. Ze worden er fysiek en mentaal sterk van, leren andere kinderen kennen en vallen er van af.

Kruipen
"Veel kinderen kampen met overgewicht. Wij willen ouders helpen hun kind gezond en sterk te maken. Kinderen die te dik zijn, komen in een vicieuze cirkel terecht. Met gym worden ze als laatste gekozen, ze kunnen niet meekomen en schamen zich. Thuis kruipen ze achter hun computer." Hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen een gezond gewicht krijgen en houden?

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant