Hilversumse Mirjam Koersen loopt 10 Engelse Mijl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
City Run

Hilversumse Mirjam Koersen loopt 10 Engelse Mijl

  Sport
Mirjam Koersen
Mirjam Koersen (Foto: Siebe Turksma)

HILVERSUM - Mirjam Koersen houdt de Hilversumse eer hoog op de wedwedstrijd over 10 Engelse Mijl. De Nederlands kampioene op de 10 kilometer op de weg bij de Masters bereidt zich goed voor op de thuiswedstrijd: "Het is altijd leuk om in de eigen woonplaats mee te kunnen doen aan een dergelijk evenement!"

Het is niet voor het eerst dat Koersen zich voorbereidt op de Hilversum City Run. In 2007 debuteerde ze bij de 5 kilometer Prestatieloop. "Een week of zes daarvoor was ik op 34-jarige leeftijd begonnen met hardlopen. Ik deed eerder aan taekwondo en was vaak in de sportschool te vinden, terwijl mijn vader een wielrenner was. Sport speelde dus altijd wel een belangrijke rol in mijn leven. Maar ik heb het lopen relatief laat ontdekt. Ik heb eerst een maand of zes mijn eigen weg gekozen, maar me toen aangemeld bij GAC."

Met het lidmaatschap van de club, werd ook de aanpak serieuzer. Al snel bleek Koersen over het nodige talent te beschikken. Onlangs behaalde ze voor de derde keer op rij de Nederlandse titel op de 10 kilometer. Niet alleen in haar eigen leeftijdscategorie 40+, maar overall bij de Masters, waarmee ze ook alle lopers in de leeftijd van 35 tot 40 het nakijken gaf. Voornaamste doel voor komend seizoen is om haar snelheid te verbeteren: "Dat staat nu inderdaad hoog op mijn lijstje. Onder leiding van onze nieuwe trainer Mark Hilberts is de aanpak wat veranderd. We maken nu meer volume, meer kilometers. De Hilversum 10 Miles is de laatste wegwedstrijd. Hierna leggen we ons meer toe op de baan en dan wil ik betere tijden realiseren op 3000 en 5000 meter. En we hebben een mooi vooruitzicht op de baan: aan het einde van komend seizoen gaan we op onze eigen baan bij GAC aan de Arena een 10.000 meter organiseren. Dat is een afstand die niet zo vaak op de baan wordt gelopen."

Eerst is het vizier echter gericht op 15 april. Mirjam Koersen, in het dagelijks leven werkzaam op de afdeling Investor Relations van Heineken ("Ik drink met mate en dan vooral de alcoholvrije of Radler") wil een Persoonlijk Record proberen te behalen: "We beschouwen het niet als zomaar een trainingswedstrijd. We trainen tot een week van tevoren intensief om de laatste week wat gas terug te nemen. Ik heb het parcours wel in mijn hoofd en weet dus waar ik wat extra kan geven of juist wat gas terug moet nemen. Niet iedereen kan dat, maar het is bijvoorbeeld niet handig om omhoog extra hard door te trekken. Dat is energieverspilling. Dan kun je beter op bijvoorbeeld de 's Gravelandseweg, die iets afloopt, even wat extra tijd proberen te pakken."

Dat moet allemaal leiden tot een nieuw PR op de 10 Engelse Mijl: "Het is voor mij een drijfveer om de snelheid uit mijn lijf te halen zolang dat nog kan. Ik begon met een tijd van 45.07 op mijn eerste 10 kilometer. Op die afstand staat mijn PR nu op 36.57 minuten en het streven is om nog een lage 36 neer te zetten. Dat zit er fysiek in. Op de 10 mijl kwam ik bij de Dam tot Dam-loop in 2014 tot 1 uur en 3 minuten. Dat is niet een hele scherpe tijd. Graag wil ik naar een tijd van rond het uur. En het zou mooi zijn als ik dat in Hilversum kan doen, waar dan ook nog veel van mijn clubgenoten verantwoordelijk zijn voor de organisatie."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>