De twee beste spelers van het Jeugdtoernooi op de voorgrond: Wouter Terlouw (links) tegenover Daniel Nijhuis.
De twee beste spelers van het Jeugdtoernooi op de voorgrond: Wouter Terlouw (links) tegenover Daniel Nijhuis. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum is deze week schaakstad: spannend Jeugdtoernooi in Pinetum, recordbezetting voor de HSG Open

Vereniging

HILVERSUM - Met 43 deelnemers was het HSG Jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein in Hilversum zondag volledig bezet. Daarmee werd duidelijk dat het schaken - zeker ook bij de jeugd - in de lift zit. Ook het HSG Open van komend weekend kent een recordbezetting. 

“Het is nog nooit zo druk geweest”, vertelt Wim van der Wijk namens het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) over het toernooi voor kinderen tot en met 12 jaar in de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan. “De sfeer was fantastisch. Ook de ouders zaten nu niet eens in een sporthal, maar konden lekker buiten zitten en kregen - als ze dat wilden - een rondleiding door de prachtige tuin.”

De 43 deelnemers kwamen onder meer uit Hilversum en Laren maar ook uit onder andere Rijswijk, Veenendaal en Utrecht. Tot het laatste moment was het de vraag wie er met de eerste prijs vandoor zou gaan. De twee Nederlandse toppers in hun leeftijdscategorie, Wouter Terlouw uit Soest en Hilversummer Daniel Nijhuis, maakten er een mooie strijd van. Uiteindelijk bleek Nijhuis de betere.  

Van der Wijk ziet vooral dat schaken bij de jeugd tot en met 12 jaar steeds populairder wordt. De oudere jeugd speelt steeds vaker online. “Het schaken zit momenteel in de lift in Nederland. Schaakclubs zien hun ledental groeien, zowel bij de volwassenen en jeugd”, aldus Van der Wijk. “Ook HSG ziet wekelijks nieuwe gezichten op de clubavond. Nog gekker is de toeloop bij de jeugd. De wachtlijst die moest worden ingesteld, telt inmiddels dertig kinderen.”

Jubileum
Een verklaring voor de toegenomen populariteit moet volgens Van der Wijk waarschijnlijk gezocht wordt in een samenspel van factoren, zoals de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit en de schaakrel Carlsen-Niemann van vorig jaar over (vermeend) vals spelen. “Alles lijkt nu op zijn plek te vallen. Het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond wakkert de ‘storm’ nog verder aan met doorlopend activiteiten en nieuwe initiatieven.”

Ondertussen maakt de Hilversumse vereniging zich op voor nog meer evenementen deze week. Maandagavond is er het kroegtoernooi in Mout en komend weekend is er de zeventiende editie van het HSG Open. Maar liefst 230 deelnemers, een recordbezetting, doen dit jaar mee aan dit toernooi in Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark. “Op 1 juni was het toernooi al volgeboekt”, aldus Van der Wijk. “Nog niet eerder was die limiet zo vroeg al bereikt. Twintig spelers staan op de wachtlijst.”

Zeventien landen
De deelnemers zijn schakers van alle leeftijden, mannen en vrouwen, (groot)meesters en amateurs, afkomstig uit zeventien landen, van IJsland tot India, van Nigeria tot Iran. Zij spelen, naar speelsterkte ingedeeld in een A-, B- en C-groep, in drie dagen zes partijen. Het prijzengeld bedraagt bijna 4.000 euro, waarvan 1.250 euro voor de toernooiwinnaar. 

Op de lijst van winnaars van eerdere edities staan de namen van de Nederlandse topspelers Anish Giri en Jorden van Foreest. Favoriet voor de toernooizege van deze jaargang is de jonge Limburgse GM (grootmeester) Max Warmerdam, kampioen van Nederland in 2021. Hij krijgt concurrentie van in ieder geval de ervaren Spaans/Russische GM Oleg Korneev en de nog niet zo bekende GM Li Min Peng uit Oekraïne. Alle informatie over het HSG Open en omlijstende activiteiten is te vinden op www.hsgopen.nl

Uit de krant