Fietsroutes parallel laten lopen door de wijk is een ander voorstel.
Fietsroutes parallel laten lopen door de wijk is een ander voorstel. Foto: Bastiaan Miché

Fietsersbond Hilversum: Langzaam verkeer moet leidend zijn en niet tweederangs

Buurt / wijk

HILVERSUM - Weg met halfbakken oplossingen. Het is tijd dat de Hilversumse politiek duidelijke keuzes maakt als het gaat om mobiliteit. Daarbij moet vooral de gedachtelijn veranderen, vinden ze bij de Fietsersbond, afdeling Hilversum. Langzaam verkeer moet niet langer tweederangs zijn, maar moet juist leidend zijn bij het opstellen van het beleid en het bedenken van verkeersoplossingen.

“Maak het nu eens echt goed. Stop met dat halfslachtig gedoe”, zegt Krijn Griffioen van de bond. Als voorbeeld neemt hij de plannen voor het Stationsplein. In het verkeersdeel van het gemeentelijke voorstel staat dat de doorstroming van het verkeer beter moet. “Maar daar is nu juist de buitenring voor bedoeld.” Met tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en de Koninginneweg creëert de gemeente een nieuwe route van en naar het Mediapark, terwijl het centrum juist de plek is waar je moet kiezen voor fietsers en voetgangers, is de mening van de fietsersbond.

“De gedachtegang moet anders. Denk in eerste instantie aan langzaam verkeer en daarna pas aan het gemotoriseerde verkeer”, vult Paul Holdorp aan. “Maak een aantrekkelijk plan voor het Stationsplein. Het moet de entree van Hilversum worden naar het dorp, een aantrekkelijke verblijfsruimte. Als dat het uitgangspunt is hoe kan het dan dat als je uit het station komt dat het eerste dat je tegenkomt een straat is? Een die verdiept is of op maaiveld.”

Hilversummers gebruiken de fiets ook om naar het dorp te gaan of bij het station te komen. Het langzame verkeer is in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daar is het gestalde blik dagelijks het bewijs van. Voormalig wethouder van Verkeer Floris Voorink zei al eens dat op dat gebied Hilversum een beetje aan het eigen succes ten onder gaat. Als de wiedeweerga heeft de gemeente het afgelopen jaar honderden extra fietsparkeerplekken gerealiseerd in het centrum.

Is het genoeg? Daar is de fietsersbond sceptisch over. In hun ogen moet er snel een goede fietsenstalling komen bij het station. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant