Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Direct al ophef en vragen over verwijderen van fietsen in centrum Hilversum

Buurt / wijk

HILVERSUM - De tijd van waarschuwen is voorbij. Sinds maandag is Hilversum serieus gestart met handhaven als het gaat om foutief geparkeerde fietsen in het centrumgebied. De meningen zijn verdeeld.

Doel van de actie is een einde maken aan de fietsenchaos in het centrum en de wegen toegankelijk te maken. Er zijn immers genoeg plekken om de fiets te stallen, meldt de gemeente, en bovendien is de realisatie van een inpandige fietsenstalling voor pakweg 500 fietsen aanstaande. Wie zijn (brom)fiets plaatst op een plek waar dat niet mag, loopt het risico dat deze wordt verwijderd en overgebracht naar het depot aan de Kerkbrink 29. Daar zijn ze in de middag af te halen. Nu nog gratis. Vanaf 15 oktober moet de fietsbezitter betalen: 15 euro.

Overigens mogen mindervalide mensen met ontheffing nog wél hun fiets stallen in de Hilversumse winkelstraten. En best veel mensen in het centrum zijn enthousiast over de actie, ondernemers net zo. Maar ook heel veel mensen zijn not amused, blijkt deze week als twee handhavers en een derde persoon - die op een stint de fietsen plaatst - de straat op gaan. Er is nauwelijks gewaarschuwd, er zijn te weinig plekken om de fiets te parkeren en het fietsdepot is pas in de middag open, zijn maar een paar van de vele verwijten.

De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. En dan gaat het niet alleen over een aantal praktische zaken, zoals het aantal fietsparkeerplaatsen, de openingstijden van het fietsdepot en de kosten. Ook vragen de socialisten zich af of juridisch alles wel in orde is.

Morgen meer hierover in de Gooi en Eembode

Uit de krant