Wethouder wil nadenken over handhaving foute fietsen C&A-plein
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Voor het Kruidvat mogen centrumbezoekers hun fiets niet meer neerzetten, tot onvrede van de daar gevestigde ondernemers.
Voor het Kruidvat mogen centrumbezoekers hun fiets niet meer neerzetten, tot onvrede van de daar gevestigde ondernemers. (Foto: Bastiaan Miché)

Wethouder wil nadenken over handhaving foute fietsen C&A-plein

  Verkeer

HILVERSUM - "Er was nooit een probleem. Nu oogt het uitgestorven en kil. Het feit dat het punt volstond met fietsen vonden we prima." Dat zegt Amin Usman van Boekhandel Voorhoeve maandagavond tijdens een bijeenkomst voor de ondernemers in het centrum over de handhaving van verkeerdgeparkeerde fietsen daar. Wethouder Arno Scheepers verdedigt aanvankelijk het beleid van de gemeente, maar geeft uiteindelijk toch een heel klein beetje toe.

Het is de zoveelste keer dat de VVD'er tekst en uitleg geeft over het (vooral op social media) zo gehekelde beleid waarbij foutgeparkeerde fietsen in het centrum worden verwijderd. En net als de voorgaande keren neemt Scheepers het op voor de handhavers - 'die worden voor van alles uitgemaakt' - en stelt hij dat handhaving een must is. Immers, aldus Scheepers, hulpdiensten konden er op sommige plekken nauwelijks doorheen komen en het straatbeeld oogde allesbehalve fraai. "En ik voer een beleid uit dat door op twee zetels na door de gehele gemeenteraad is gesteund."

Wat opvalt aan de aanwezigen is zeker niet het aantal. Slechts een dozijn ondernemers is maandag naar Luno gekomen. Wel opvallend is dat alle vertegenwoordigde winkels zijn gevestigd in de driehoek C&A-plein-Kerkbrink-Keiplein. Kennelijk zijn de ondernemers in het gedeelte van de Groest tot aan het C&A-plein juist heel content met het beleid.

Dat geldt niet voor bijvoorbeeld Usman, Hans en Marga van Drimmelen van het gelijknamige lunchcafé, Barry Voorhorst van Oldenhof en Louran van Keulen van Run2day. Zij beseffen ook wel dat de maatregel voor de Hema en McDonald's een uitkomst is, maar voor hun eigen winkel is het initiatief een groot drama. Zij willen dan ook dat er zo snel mogelijk een einde aan komt, zeker voor hun deur.

De feestdagen zijn aanstaande en iedere euro is dan (nog meer dan anders) welkom. Bovendien zijn er - zeker aan hun kant van het centrum - veel te weinig plekken om de fiets te parkeren, zeggen zij. Scheepers, die tot dusver altijd beweerde dat er voldoende parkeerplekken zijn, geeft toe dat er voor de drukke decembermaand mogelijk te weinig plekken zijn en er daarom nu minder gehandhaafd gaat worden.

Dat leidt alleen maar tot verwarring. Immers, dan weet de centrumbezoeker helemaal niet meer waar hij of zij aan toe is, stellen de aanwezigen. Zij geven aan dat het voor heel veel van hen de komende zes weken erop of eronder is. En de klanten die nu niet meer komen voor hun 'impulsaankoop' bij het Kruidvat of het postkantoor aan de Schoutenstraat blijven weg, zeggen ze.

Die gaan naar de Gijsbrecht of Kerkelanden. "We gaan eraan. Het is nog nooit zo erg geweest", zegt Hans van Drimmelen. "We verwachten van jullie (gemeente, red) back-up, geen afbraak." En Voorhorst: "We hebben de consumenten nu keihard nodig en jullie (opnieuw gemeente, red.) jagen die nu het centrum uit."
Scheepers lijkt geschrokken en begrijpt de zorgen, maar kan en wil niks toezeggen. Wel wil hij erover nadenken om iets te doen met het C&A-plein en bij het Kruidvat.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>