'Besluit over kleine spoorbomen toont disrespect voor bewoners van Oost aan'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Vanaf de Hoge Larenseweg kan men als de plannen doorgaan niet meer met de auto de spoorwegovergang over.
Vanaf de Hoge Larenseweg kan men als de plannen doorgaan niet meer met de auto de spoorwegovergang over. (Foto's: Bastiaan Miché)

'Besluit over kleine spoorbomen toont disrespect voor bewoners van Oost aan'

  Verkeer

HILVERSUM - Woedend is hij en met hem velen in Hilversum-Oost. De keuze van het college van burgemeester en wethouders (B en W) voor verkeersvariant KL26 bij de kleine spoorbomen is volgens buurtbewoner Patrick Weening de meest slechte optie. "Dat wordt kennelijk buiten ons en tegen onze mening in beslist, alsof wij daar niets mee te maken hebben."

Tussen alle plannen voor het stationsgebied door bepaalden B en W twee weken terug dat het gemotoriseerde verkeer straks alleen nog het centrum uit kan via de kleine spoorbomen: variant KL26 dus. Die houdt in dat het verkeer vanuit Oost niet meer het spoor bij de kleine spoorbomen over kan. De route vanaf de Larenseweg naar het centrum en de doorgaande route van het Media Park en Bussum over de kleine spoorbomen verdwijnt dus. De buitenring is het alternatief, aldus B en W.

Volgens verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers is deze variant het beste voor de verkeersveiligheid én de doorstroming. De hoeveelheid autoverkeer op de overweg zou namelijk met 50 procent afnemen. Probleem is wel dat er een flinke toename van auto's ontstaat op de Simon Stevinweg (zie foto hieronder).

Tekst gaat verder onder foto.

Bewoners daar zijn daarom pislink en hebben al een onlinepetitie in het leven geroepen. Deze is al ruim 300 keer ondertekend. En met een bordje op de middenberm met de tekst 'Dit wordt snelweg' uiten zij eveneens hun ongenoegen.

De buurt pleit juist voor die andere variant, KL 28: eenrichtingsverkeer het centrum in vanuit de Larenseweg en Noorderweg vanuit het station en dus géén autoverkeer vanaf de spoorbomen richting de Simon Stevinweg waar meerdere scholen en kinderopvangcentra gevestigd zijn.

Scheepers begrijpt die zorgen, maar countert dat iedere verkeersmaatregel in Hilversum nu eenmaal altijd ergens pijn doet. Wel, aldus de wethouder, gaat de gemeente met die buurt nog in gesprek. Voor de duidelijkheid: het voorstel van B en W wordt begin volgend jaar nog wel besproken in de gemeenteraad en is daarom nog lang niet definitief.

En dus is het nu tijd voor actie, menen de getroffen buurtbewoners, en de politiek zover krijgen om niet mee te gaan met de plannen van Scheepers en co. En waar de bewoners van de Simon Stevinweg een tsunami aan autoverkeer vrezen, zijn de buurten achter het station in Oost (Kleine Drift, Electrobuurt onder andere) bang te worden afgesloten.

Bovendien, aldus Patrick Weening, is de klankbordgroep namens de buurt compleet gepasseerd in deze besluitvorming. "Die is dan alleen onder het mom van burgerraadpleging, voor de sier en verder van nul en generlei waarde", aldus Weening. "Het besluit toont het disrespect voor de bewoners van Oost door ze zo te negeren en buitenspel te zetten."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>