Parkeertarief stijgt, maar niet zoveel
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Parkeertarief stijgt, maar niet zoveel

  Verkeer

HILVERSUM - De gemeente Hilversum past inderdaad de parkeertarieven van de drie eigen parkeergarages aan. Vanaf 1 januari 2019 betalen de automobilisten niet langer 2 euro per uur in De Gooische Brink, Gooiland en De Leeuwenhoek, maar 2,40 euro. De meerderheid van de raad is inmiddels akkoord met dit voorstel.

De verhoging is een reactie op de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Die stelde Q-Park eind juni in het gelijk. Ook in hun ogen is er sprake van oneerlijke concurrentie. Al in 2016 tekende het bedrijf bezwaar aan tegen het raadsbesluit van 16 september 2015 toen de Hilversumse politiek de drie garages aanwees als 'economische activiteit in het algemeen'.

Dat hield in dat Hilversum de parkeergelegenheden onder kostprijs kon aanbieden. Het idee hierachter is om het centrum aantrekkelijk en betaalbaar te houden voor autobezitters. Tevens moest het gunstige tarief bezoekers uitnodigen hun auto niet op straat te zetten.

Met de uitspraak van 28 juni moest de gemeente als een haas in actie komen, omdat de rechtbank het raadsbesluit van 2015 had vernietigd. Toen deze kwestie begin augustus aan het licht kwam, was er eerst sprake van een verdubbeling van het parkeertarief. Dat is uitgebleven.

Vanaf het nieuwe jaar betalen de parkeerders 20 procent meer dan nu. Dat heeft ook te maken met de herziening van de levensduur en de restwaarde van de gemeentelijke garages. Per 1 januari 2019 geldt een afschrijvingstermijn van zestig jaar en een restwaarde van 25 procent. "Door de geactualiseerde berekening van de integrale kosten en de effecten hiervan op de minimaal benodigde tarieven is een ander beeld ontstaan over de impact voor de parkeerder", zo staat in het collegevoorstel. Hierdoor is de te berekenen kostprijs van 3,47 euro per uur in 2018 met 1,10 euro lager uitgevallen.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>