Wethouder Arno Scheepers, zoals hij door de 'gedupeerde' buurtbewoners wordt gezien.
Wethouder Arno Scheepers, zoals hij door de 'gedupeerde' buurtbewoners wordt gezien. Foto: Eddy ‘Edjo’ Geerlings

Verkeersdiscussie kleine spoorbomen voor wethouder nog hele kluif

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het was de bedoeling dat ze om 22.30 uur hun zegje mochten doen. Het werd uiteindelijk na twaalven toen vijf bewoners van de postcodewijken 1221 en 1222 - onder meer Kleine Drift, Geuzenbuurt en Simon Stevinweg - uiteindelijk aan het woord kwamen. Zij waren naar het raadhuis gekomen om duidelijk te maken aan wethouder Arno Scheepers en de politiek dat het zogenaamde plan KL26 de prullenbak in moet.

Nog één keer kort wat KL26 precies is. Er moet iets gedaan worden aan verkeersknelpunt 'de kleine spoorbomen', vinden velen. De overgang afsluiten is geen optie. Het college van burgemeester en wethouders wil dat het gemotoriseerde verkeer uit het centrum straks alleen nog het spoor over kan via (dan tweerichtingsverkeerweg) de Koninginneweg en alleen linksaf de Noorderweg op richting Simon Stevinweg. Vanaf de andere kant kan het autoverkeer alleen nog het spoor over vanaf de Simon Stevinweg. Dus niet vanuit het station.

Dat leidt tot weerstand in bijvoorbeeld de Electrobuurt en Kleine Drift, gaf buurtbewoner Patrick Weening onlangs al in deze krant aan. Afgelopen week is hij één van de vijf insprekers. "Onze wijken zijn al ingesloten tussen drukke wegen waar we achteraan in de file kunnen aansluiten", zegt hij. Wanneer het autoverkeer vanaf de Noorderweg-zuid (stationskant) niet meer het spoor over kan, wordt dat probleem steeds maar erger.

Maar de meeste zorgen zijn er in de Simon Stevinweg. Bewoners daar vrezen juist veel meer autoverkeer. Dat betekent dat kinderen straks niet meer buiten kunnen spelen, spreekt een moeder van twee kinderen van 9 en 6 jaar. Verwijt is bovendien dat hier meerdere basisscholen en naschoolse opvangen zijn gevestigd. "Mogen mijn kinderen buiten blijven spelen, op de fiets of lopend naar school blijven gaan en in een verkeersveilige omgeving opgroeien?", vraagt zij aan de wethouder. "KL26 moet van tafel."

Dat laatste vinden alle insprekers. Zij zien veel liever die andere variant, KL28, gerealiseerd worden. Ook geen topper, maar minder erg dan KL26, aldus de bewoners. Bij deze KL28 gaat het autoverkeer vanaf de andere kant van de Noorderweg het spoor over (en terug) en gaat er geen autoverkeer vanaf de centrumzijde richting de Simon Stevinweg.

Ook kraken zij de omgang vanuit de gemeente met de zogenaamde Klankbordgroep kleine spoorbomen. Daarin zaten bewoners die de afgelopen periode mee mochten denken en waar dat kon advies geven, maar met al die adviezen - althans, dat is het verwijt - is niks gedaan.

Scheepers begrijpt dat bewoners van de Simon Stevinweg de straks toenemende verkeersdruk niet als prettig ervaren. Maar aan de andere kant, aldus de wethouder, is de KL26 juist een uitwerking van de conclusie van de Klankbordgroep kleine spoorbomen. "Het beeld dat de mensen daar voor spek en bonen bij hebben gezeten, daar verzet ik me tegen. Dat men het niet eens is met de uitkomst is één ding. Maar er is zeker geparticipeerd."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant