Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Ook Hilversum wil helmplicht voor snorfietsers

Buurt / wijk

HILVERSUM - Er moet een landelijke helmplicht komen voor snorfietsers. Dat schrijven zeventien gemeenten, waaronder Hilversum en ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de brandbrief van eind vorig jaar waarin medisch deskundigen al pleiten voor invoering van die helmplicht.

De snorfiets zorgt volgens artsen jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen-) letsel. Op initiatief van de Haagse wethouder Mobiliteit, Robert van Asten, is er een brief opgesteld aan de Tweede Kamer waarin staat dat diverse gemeenten de oproep van medici voor een landelijke helmplicht ondersteunen.

"Wij herkennen de door de artsen geschetste problematiek", aldus de zeventien gemeenten in de brief. "De snorfiets is één van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. Terwijl het aandeel van de snorfiets in de totale mobiliteit laag is, is het aandeel van de snorfiets in het aantal verkeersgewonden substantieel."

Ook de Hilversumse verkeerswethouder Annette Wolthers heeft de brief ondertekend: "Met deze brief ondersteunt Hilversum het pleidooi van de artsen voor invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Het dragen van een helm op een snorfiets kan bij verkeersongevallen ernstig letsel voorkomen."

Uit de krant