In de Electrobuurt geldt in veel straten al betaald parkeren.
In de Electrobuurt geldt in veel straten al betaald parkeren. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversum breidt betaald parkeergebied uit

  Verkeer

HILVERSUM - Het gereguleerd parkeergebied (betaald in combinatie met vegunninghoudersparkeren) in Hilversum wordt vanaf 1 oktober weer iets groter. Automobilisten moeten vanaf dan betalen in Villa Industria én elders in de Multatulilaan (tussen Hyacintenlaan en Potgieterlaan) en de Potgieterlaan.

Dat schrijft wethouder Floris Voorink van verkeer aan de gemeenteraad. Villa Industria, met de parkeerstraat onder de Oude Spoorbaan, wordt onderdeel van het gereguleerd parkeren Electrobuurt. De Multatulilaan en de Potgieterlaan van de parkeerproef Taludweg e.o. "Met de uitbreiding van betaald gebied wordt tegemoet gekomen aan de wens van de bewoners." 

Doel van de maatregel is dat het aantal 'vreemdparkeerders' in de staten afneemt, waardoor buurtbewoners verzekerd zijn van een plek. Bovendien, aldus Voorink, daalt het aantal fout geparkeerde auto's, waardoor het voor nood- en
hulpdiensten makkelijker wordt om bij calamiteiten tijdig ter plaatse te zijn.

Olievlekwerking

"Daar staat tegenover dat de olievlekwerking die gebruikelijk is bij uitbreiding van betaald parkeren hier ook kan optreden", beseft de wethouder. "Automobilisten die nu parkeren op gratis plekken zullen opschuiven tot na het gereguleerde gebied. Ook in andere straten waar nu al uitwijkgedrag plaatsvindt, kan de parkeerdruk verder toenemen."

In de Electrobuurt was het voor buurtbewoners jarenlang vaak een onmogelijke opgave om een parkeerplek dichtbij huis te vinden. Daarom startte de gemeente ruim twee jaar terug een proef met gereguleerd parkeren waar in de loop der tijd steeds meer straten zich bij aansloten. Inmiddels is de proef omgezet in een definitieve situatie. Nu komt daar Villa Industria bij. 

Handtekeningenacties

In de Taludweg e.o. - waar het eveneens jarenlang kommer en kwel was - startte de proef begin 2016. (Delen van) straten kunnen in en uit het project stappen. Dit voorjaar hebben bewoners van de Multatulilaan (tussen Hyacintenlaan en Potgieterlaan) en de Potgieterlaan handtekeningenacties gehouden onder buurtbewoners. Daaruit blijkt dat een meerderheid van deze straten voor aansluiting bij de parkeerproef zijn.

Dit najaar vindt de evaluatie van de parkeerproef Taludweg e.o. plaats. De resultaten van deze evaluatie worden aan de raadscommissie Verkeer & Beheer voorgelegd voor advisering of de proef definitief moet worden of niet.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten