Muziek Tommy-Boy in stoplicht Schapenkamp
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Fietsers bekijken het stoplicht.
Fietsers bekijken het stoplicht. (Foto: Bastiaan Miché)

Muziek Tommy-Boy in stoplicht Schapenkamp

  Verkeer

HILVERSUM - Een bijzonder verkeerslicht op de kruising van de Beatrixtunnel en Schapenkamp. Wie op de knop drukt hoort muziek. Het bijzondere verkeerslicht maakt fietsers erop attent dat het gevaarlijk is om te fietsen terwijl je op je telefoon kijkt.

Een op de vijf ongelukken met tieners gebeurt door gebruik van de smartphone op de fiets, meldt de gemeente. Dit initiatief Play Attention is bedacht door Carlijn Bijlsma en Tom Sibma, studenten van de Willem de Kooning Academie, en doorontwikkeld in samenwerking met stichting TButterfly en Hoeflake Infratechniek.

De eerste installatie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en op innitiatief van Veilig naar School ook in Hilversum neergezet.

De installatie vertelt over het tragische ongeluk van Tommy-Boy Kulkens op de Franse Kampweg enkele jaren terug en speelt zijn Spotify-playlist. Zodra een fietser op de fietsersknop drukt, gaat de playlist van Tommy-Boy spelen en licht een tekst op: 'Druk op de knop voor het volgende nummer.

De 13-jarige Tommy-Boy wilde dolgraag deejay worden, maar overleed in 2015 doordat hij al fietsend met zijn telefoon bezig was. Hij was vast wat liedjes aan het opzoeken voor de verjaardag van zijn zus.

De twee studenten maakten begin dit jaar naar aanleiding van het ongeluk van Tommy-Boy een projectie op straat, bij een verkeerslicht in de binnenstad van Rotterdam. Verkeerskundigen van de gemeente Rotterdam werden geraakt door het project en hebben het prototype, in samenwerking met de studenten en de stichting

TButterfly (van Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy) en Hoeflake Infratechniek, doorontwikkeld tot een verplaatsbaar verkeerslicht.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>