Het college komt met een voorstel om het aantal koopzondagen in het centrum vrij te geven.
Het college komt met een voorstel om het aantal koopzondagen in het centrum vrij te geven. Foto: Bastiaan Miché

Gratis de auto parkeren in de schil op koopzondag

Buurt / wijk

HILVERSUM - Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om het betaald parkeren op zondag in het centrum te handhaven als de winkels in het centrum straks iedere zondag open mogen. Voor de schil komt het demissionaire gemeentebestuur met een ander idee. Daar hoeft niemand op zondag naar de parkeerautomaat te lopen.

Dat Hilversummers vanaf begin juni echt iedere zondag naar het dorp kunnen, lijkt een zekerheidje. Binnen de gemeenteraad hebben alleen het CDA, de ChristenUnie en de SP om uiteenlopende redenen bezwaren tegen 52 koopzondagen per jaar. De overige zes partijen vinden dat de ondernemers zelf moeten weten of zij op zondag opengaan of niet.

Sinds begin januari is het al iedere zondag koopzondag. De centrumondernemers hebben vooruitlopend op de verkiezingen en het politieke draagvlak gevraagd alle achttien huidige koopzondagen - tot en met 6 mei - op te nemen.

Neveneffecten
Vooraf kwamen al vragen en opmerkingen over de neveneffecten van het opsouperen van de beschikbare koopzondagen, waaronder het parkeren in het dorp voor de centrumbewoners en de gevolgen voor Hilversummers die in de zogeheten schil wonen. Sindsdien is het ook daar iedere zondag betaald parkeren. Van de ingediende bezwaren - 101 in totaal - zijn de zorgen over de parkeeroverlast het grootst.

Wat wethouder Floris Voorink van Verkeer betreft, komt daar verandering in als de raad akkoord gaat met het collegevoorstel. In de schil moeten bewoners en bezoekers de auto gratis kunnen parkeren. De raad moet een klap geven op het voorstel om op die dag het betaald parkeren af te schaffen. Dat dit tot veel parkeeroverlast gaat leiden, verwacht de liberaal niet. "Het zal wel iets aantrekken, maar vaak zoeken mensen toch het comfort van dichtbij staan, zeker als ze weten dat ze met veel tassen terug gaan keren. Maar we houden het in de gaten en komen sowieso aan het einde van het jaar met een evaluatie", meldt hij.

Haasten
De ervaring tot nu toe is dat het publiek dat op zondag naar het dorp komt anders is dan van een dag eerder. Van diverse ondernemers heeft de wethouder begrepen dat het zaterdag vaak haasten is voor de bezoekers, terwijl op de koopzondag het winkelend publiek juist uitgebreid de tijd neemt.

In het centrum wil het gemeentebestuur het betaald parkeren handhaven. "Anders wordt het een chaos", is de korte uitleg. Maar Voorink wil de bewoners wel tegemoetkomen. Daarom is het voorstel om het aantal uren voor de gasten van de centrumbewoners uit te breiden. Nu kunnen de centrumbewoners maximaal 80 uur per kwartaal (kosten 32 euro) inkopen voor familie en vrienden die langs willen komen. Dat wil de wethouder optrekken naar 120 uur voor de digitale schrapkaart (app).

Het collegevoorstel is in mei onderwerp van gesprek in de commissie. In de vergadering van woensdag 6 juni neemt de nieuwe gemeenteraad het definitieve besluit over het vrijgeven van de koopzondagen en wat er gebeurt met het betaald parkeren.

Uit de krant