Café Vue Grandige versierd voor het wereldkampioenschap voetbal.
Café Vue Grandige versierd voor het wereldkampioenschap voetbal. Foto: Rosa Holdinga

Hilversumse jongeren bewust van schrijnende situatie Qatar, maar ze kijken wel naar Oranje

WK

HILVERSUM - In het centrum van Hilversum hing vrijdagmiddag een opgewekte sfeer. Tussen de koopjesjagers die nog even wilden scoren voor Black Friday, liepen voetbalsupporters met oranje truien en schmink vlaggetjes op de wangen.

Nederland speelde gisteren om 17.00 uur de tweede wedstrijd in het wereldkampioenschap voetbal tegen Senegal in het gastland Qatar. Het WK krijgt naast de voetbalwedstrijden veel media-aandacht vanwege de tragische omstandigheden die bij het het evenement komen kijken. 

Ondanks de schrijnende situatie rondom het kampioenschap, was er een joviale sfeer onder de Hilversummers. De meesten zijn goed op de hoogte van wat er speelt, maar laten de pret er niet door bederven. “Ik ben er natuurlijk zwaar op tegen van wat er is gebeurd tijdens de bouw van het stadion, maar het blijft wel Nederland. Daarom hebben wij toch gekozen om wel te kijken”, vertelt Sebastiaan Snel (21), terwijl hij onderweg was met vrienden om de wedstrijd van die middag te gaan kijken.

Een groepje scholieren van het Alberdingk Thijm College heeft na de lessen een oliebol gescoord op de Kerkbrink. Ook zij zijn op de hoogte van wat er speelt en trekken het zich erg aan. “Ik heb mij niet heel erg in verdiept in het WK, maar via mijn vader krijg ik wel wat mee. Zoals de homofobische zaken rondom de loveband. Het voetbal interesseert mij niet echt, maar door alle dingen er omheen ben ik er toch wel mee bezig”, vertelt Meerle Drost (15).

Dat geld ook voor haar schoolgenoot. “Ik kijk nooit voetbal, maar nu spiek ik af en toe wel mee om te zien wat er buiten om de wedstrijden gebeurt. Ik ben namelijk lid van de LHBTQ-community en omdat er tegen hen enorm gediscrimineerd wordt trek ik het mij heel erg aan”, aldus Nina Bruinsma (15).

Op het terras bij Cafe Vue Grandige aan de Groest, staat een op een krijtbord in het oranje ‘WK 2022 GROOT SCHERM’ geschreven. Stijn Taling is de eerste gasten aan het voorzien van bier. Binnen is er groots uitgepakt met oranje versiering. “Het WK is altijd een gezellige bedoeling, echt een kroegending. Over de gevoelige situatie wordt niet echt gesproken, mensen komen hier voor de gezelligheid. Maar ik denk dat iedereen er wel bewust van is”, vertelt de barman.


ATC scholieren smullen oliebollen op de Kerkbrink.