Gespreksbegeleider Karin Arbon.
Gespreksbegeleider Karin Arbon.

Landelijke Depressie Vereniging start met lotgenotengroep in Hilversum

Zorg & Gezondheid

HILVERSUM - De landelijke Depressie Vereniging start dinsdag 21 mei met een lotgenotengroep in wijkcentrum Lopes Dias in Hilversum-Noord. Gespreksleiders Karin Arbon en Kees Jan van Ekris gaan de groep begeleiden.

Verdeeld over heel Nederland zijn er voor mensen die een depressie hebben of hebben gehad, al dertig supportgroepen van de Depressie Vereniging, maar geen enkele in het Gooi en omstreken. Toen Karin Arbon zich als vrijwilliger bij de vereniging aanmeldde, zochten ze een iemand die een lotgenotengroep in Hilversum wilde opstarten en begeleiden. 

Ze zocht vervolgens een ruimte en vond deze bij wijkcentrum Lopes Dias. Vanaf dinsdag 21 mei zal Arbon samen met Kees Jan van Ekris elke drie weken de gespreksgroepen leiden. Arbon: “Echt begrip vind je bij mensen die weten wat je meemaakt. Hoe mooi is het om laagdrempelig met elkaar in gesprek te gaan, en ellende om te buigen naar iets positiefs.” 

De supportgroep bestaat uit maximaal acht personen die een depressie hebben of hebben gehad en die er met lotgenoten over in gesprek willen. Ze komen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. Alles in deze groep is bespreekbaar: gevoelsleven, sociale contacten, werk, hobby’s, openheid over depressie. Niets is taboe. “Ik weet wel het een en ander van het hebben van een depressie, omdat mijn broer hier zijn hele leven mee omgaat. De schaamte die het met zich meebrengt bijvoorbeeld. Ook is het voor mensen met een depressie fijn om met elkaar te praten omdat ze het gevoel hebben familie en vrienden steeds lastig te vallen. Ze vinden meer steun en begrip bij elkaar en ze geven elkaar ook tips waar ze echt iets aan hebben in het dagelijks leven.”

Mede-gespreksleider Kees Jan van Ekris: “We zijn nadrukkelijk geen behandelaars. We genezen niet maar we zijn wel een welkome oplossing om met klachten te leren dealen én om wachttijden te overbruggen.” 

De lotgenotengroep start dus dinsdag 21 mei bij wijkcentrum Lopes Dias, Lopen Diaslaan 213. De groep voor Hilversum heeft nog ruimte voor een aantal nieuwe deelnemers. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via de site van de Depressie Vereniging: www.depressievereniging.nl

Uit de krant