Afbeelding
Foto: Koosje de Beer

Pleegouders gezocht in 't Gooi

Zorg

HILVERSUM - De Gooise gemeenten zijn dringend op zoek naar meer pleegouders in de regio. Om die reden worden de onkostenvergoeding voor pleegouders verhoogd en de administratieve lasten voor pleegzorgaanbieders verlaagd. 

Dat schrijft het Hilversumse college van burgemeester en wethouders. "Het is van belang dat kinderen zo veilig mogelijk opgroeien, maar soms is deze veiligheid in gevaar. Liefst geven we als gemeente ouders dan de begeleiding die nodig is, zodat het kind thuis kan blijven opgroeien in de eigen gezinssituatie. Als dat niet kan heeft een pleeggezin de voorkeur boven verblijf in een 24 uurs instelling. Om voor kinderen een passende plek in een pleeggezin te vinden, zijn meer pleegouders nodig."

De voorbije maanden hebben de Gooise gemeenten met pleegjongeren, pleegouders en aanbieders nagedacht op welke manier de pleegzorg kan worden versterkt. Duidelijk is dat de pleegzorg een impuls moet krijgen. Zo volgt de Regio Gooi en Vechtstreek de landelijke bestuurlijke afspraak om pleegzorg standaard tot 21 jaar in te zetten en zo nodig tot 23 jaar. "We verhogen de onkostenvergoeding voor pleegouders en verlagen de administratieve lasten voor pleegzorgaanbieders."

Ook komt er een publiciteitscampagne. Zo sluit de Regio zich aan bij de de landelijke Week van Pleegzorg Van 31 oktober tot en met 7 november. Thema is 'Supergewone mensen gezocht'. Ook is er een informatiebijeenkomst voor potentiële pleegouders en een waarderingsactie voor huidige pleegouders. De campagne en aanvullende activiteiten vinden vanaf nu jaarlijks plaats, op en rond de landelijke Week van de Pleegzorg. 

Uit de krant