Annette Koenders spreekt bij de kamertjes in het Dresselhuyspaviljoen de journalisten toe.
Annette Koenders spreekt bij de kamertjes in het Dresselhuyspaviljoen de journalisten toe. Foto: Bastiaan Miché

Internationale pers onder de indruk van Zonnestraal

Zorg

HILVERSUM - Ze zijn toch wel onder de indruk als ze vanuit Den Haag met de bus op Landgoed Zonnestraal aankomen en het complex, dat ooit bestemd was voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen, bewonderen. Verbazingwekkend mooi, is het oordeel.

Ze komen uit China, Indonesië, Zuid-Afrika, Oekraïne, Rusland, India en Spanje. De journalisten - ze zijn allen specialist op het gebied van zorg/gezondheid - zijn deze week in Nederland vanwege de Union World Conference on Lung Health. Dit is wereldwijd de grootste bijeenkomst van experts, beleidsmakers, medische professionals en patiënten op het gebied van tuberculose en longziekten. Dit jaar vindt de 49ste conferentie plaats in Den Haag.

Een rondleiding bij Zonnestraal staat ook op de agenda. Zonnestraal is uniek in zijn soort, is de uitleg. De ligging in het landschap, de wijze waarop het gebouwd is en de manier waarop met patiënten werd omgegaan en de 'healing environment' die zo gecreëerd werd, is internationaal nog steeds een voorbeeld voor medisch specialisten.

Daarom is de Hilversumse wethouder Jan Kastje, die zich voor de gelegenheid voorstelt als 'John Little Closet', graag bereid om het reizende gezelschap welkom te heten. En wie nu denkt dat tuberculose iets is van begin vorige eeuw, toen tbc volksziekte nummer 1 was in Nederland, heeft het mis.

Nog altijd overlijden ieder jaar wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan tbc, waarvan 233.000 kinderen tot 14 jaar. Met name in de gebieden waar de journalisten die maandag in Zonnestraal zijn vandaan komen, is de bacterie een groot probleem.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant