Centrum wordt op veel plekken toegankelijker voor mindervaliden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Voor de blinde Gregory Dunker is een wandeltocht door het centrum een hele onderneming.
Voor de blinde Gregory Dunker is een wandeltocht door het centrum een hele onderneming. (Foto's: Bastiaan Miché)

Centrum wordt op veel plekken toegankelijker voor mindervaliden

  Zorg

HILVERSUM - "Ja, dit is wel even een interessant punt", erkent ook ambtenaar Paul Portenge over de oversteek op de Groest en dan over de Veerstraat. Want voor blinden en slechtzienden is het een schier onmogelijke taak om de overkant te bereiken. Maatregelen zijn hier en op veel andere plekken in het centrum bittere noodzaak. Maar ook de ondernemers en inwoners kunnen wel degelijk hun steentje bijdragen om de wegen voor iedereen toegankelijk te maken.

Tijdens het wandeltochtje vanaf Gooiland over de Groest richting de markt lopen mee Scheepers en Portenge, centrummanager Kjeld Vosjan en vertegenwoordigers van de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek. Ook rolstoeler Lisette Bosman en blinde Gregory Dunker zijn aanwezig om aan te tonen wat er allemaal mis is.

De termen 'attentievlakken' en 'geleidelijn' vallen onderweg veelvuldig. Op zich zijn er best veel van op straat, alleen is de route die is aangegeven soms onduidelijk. Zo loopt Dunker op de stoep langs de Schapenkamp bij de Gooilandrotonde - als hij niet wordt gewaarschuwd - zo de struiken in. En even verderop kan er zomaar een prullenbak, lantaarnpaal of winkelbord in de weg staan. Ook staan diezelfde attentievlakken vaak te dicht op of juist te ver af van de stoepen.

Voor een rolstoeler vallen op de Groest de problemen mee, in tegenstelling tot aan de andere kant van het spoor, zoals deze krant laatst meldde. Wel blijkt dat de terrasstoelen van de verschillende horecazaken op de aanwezige geleidelijnen staan. Scheepers wil daarom horecaondernemers vragen hier op te letten.

Op basis van wat hij heeft gezien, wil de wethouder nu snel aan de slag om het centrum toegankelijker voor mindervaliden te maken. Ook wil hij bij nieuwe projecten, zoals het stationsgebied en de spoorzone, de verschillende belangengroepen meer betrekken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>