Wat Nelleke Degenhart betreft moet de organisatie van het Sociaal Plein eens goed tegen het licht gehouden worden.
Wat Nelleke Degenhart betreft moet de organisatie van het Sociaal Plein eens goed tegen het licht gehouden worden. Foto: Bastiaan Miché

Noodklok hoorbaar binnen sociaal domein, aldus ombudsteam PvdA

Zorg

HILVERSUM - De problemen voor inwoners binnen het sociaal domein stapelen zich op en worden steeds complexer. De tijd van een simpele hulpvraag vervaagt. Tevens moeten de zorginstanties loskomen van de gemeente, zodat zij echt onafhankelijk aan de slag kunnen. Daarom luidt het ombudsteam van de PvdA Hilversum nu de noodklok.

De zorg dichter bij de mensen brengen door de taken bij de gemeente te leggen is volgens Nelleke Degenhart, die samen met Robert Fiolet en Wim Hofman het ombudsteam vormt, gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel. "Dat merk je ook", luidt haar bevestiging. Steeds vaker krijgt het team te maken met complexere problematiek binnen het sociaal domein.

Waar zij in het begin, de decentralisatie is vanaf 2015, Hilversummers moesten helpen met belastingzaken of een pad in de jungle aan regelingen moesten banen voor mensen met schulden, ziet het team nu een duidelijke verschuiving. De zaken worden ingewikkelder, zoals inwoners die hun baan kwijtraken, daardoor psychische klachten krijgen, schulden maken en uiteindelijk hun huis uit worden gezet. Personen zonder postadres kunnen geen uitkering krijgen en dat zorgt voor nog meer ellende. "Het is een tendens bij het Sociaal Plein om nee te verkopen aan mensen die een postadres nodig hebben", constateert het ombudslid.

"Wij houden ons met zaken bezig die je niet in de krant leest", legt Degenhart uit. "Je moet ons zien als het oliemannetje. We trekken onder meer op met Versa Welzijn, MEE en het Sociaal Plein en we zijn absoluut niet politiek. We zijn dan zo'n zeven jaar geleden ontstaan uit een politieke beweging, maar dat is niet aan de orde. We helpen iedereen met een vraag. Maar eigenlijk zouden wij niet nodig moeten zijn. Ik vind het beschamend dat wij dit in Hilversum nodig hebben", is haar toevoeging.

Er is genoeg werk aan de winkel. Hilversummers lopen steeds vaker vast en de problemen worden groter en ingewikkelder. Daarnaast neemt het aantal hulpvragen toe. Vorig jaar had het ombudsteam bijna tweehonderd zaken (197). Naast wijkcentrum St. Joseph aan de Minckelersstraat en de Kleine Lelie aan de Hilvertsweg is het trio gevraagd om ook in wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg spreekuur te houden.

"De toename van problemen heeft echt te maken met de decentralisatie. Dat is een trend in heel Nederland, dus het is niet iets typisch Hilversums, al gaat het in andere steden zoals Almere en Utrecht beter. Daar werken ze met wijkteams en dat werkt heel goed", geeft Degenhart aan, die als raadslid zich uitsprak als voorstander van de wijkaanpak.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant