Speeltuintje achter Cruyff Court Hilversum Noord
Speeltuintje achter Cruyff Court Hilversum Noord Foto: Bastiaan Miché

Onderzoek naar lood in bodem speelplekken Hilversum

Zorg

HILVERSUM - Zit er lood in de bodem bij speelplekken in Hilversum? Om antwoord op die vraag te geven gaat de provincie Noord-Holland samen met de gemeente en Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek begin volgend jaar onderzoeken hoe gevaarlijk de grond van deze speelplekken is.

Op diverse plekken in Nederland is door eeuwenlang gebruik van lood, ook lood in de bodem aanwezig. Dit is ook in Hilversum het geval. Daarom nu een onderzoek. De focus ligt in eerste instantie op plaatsen waar kinderen komen, zoals speelplekken. Deze plekken worden onderzocht en zo nodig worden er maatregelen genomen om de aanraking met lood te voorkomen, zoals het afdekken van bodem.

Het onderzoek start begin 2019. Daarbij worden foto's gemaakt van de bodem en van de inrichting van de speelplaats, bijvoorbeeld naar het al dan niet aanwezig zijn van een harde bedekkingslaag, een grasmat of plantenperken met 'blote' aarde. Personen worden niet gefotografeerd. Er worden ook grondmonsters genomen. 

In april 2019 zijn de resultaten van de onderzoeken bekend. Op basis van deze resultaten wordt dan gekeken waar en welke maatregelen nodig zijn.

Uit de krant