Kleinschalige dagbesteding aan WESPP-cliënten is wat De Geus biedt.
Kleinschalige dagbesteding aan WESPP-cliënten is wat De Geus biedt. Foto: Bastiaan Miché

'Mensen van WESPP weer een dak bieden, een stukje thuis'

Zorg

HILVERSUM - Als de gemeente het niet doet dan doen wij het wel, is de gedachte bij wijkcentrum De Geus. Nu biedt het buurthuis de mensen van WESPP een nieuw thuis aan.

Met de sluiting van WESPP aan de Korte Noorderweg is de groep bezoekers van deze dagbesteding uiteengevallen. Sommige zijn van de radar verdwenen, terwijl andere elders proberen te aarden. Wijkcentrum De Geus biedt deze verloren groep een vast thuishonk aan, een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen vermaken.

In de hal van het zelfstandig opererende buurthuis aan de Geuzenweg hangt een foto waarop het bord van GGZ Centraal naast de entree van het gebouw hangt. Ed Bakker, een van de beheerders van De Geus, meent dat de mensen met psychiatrische achtergrond tot zo'n zes jaar terug in De Geus zaten. Omdat zij vertrouwd zijn met de locatie, omdat er ruimte beschikbaar is en omdat ze in het buurthuis vinden dat er een voorziening moet zijn voor deze kwetsbare groep, gaan de deuren voor de WESPP'ers open.

"Wij zijn dat politieke geneuzel meer dan zat", stelt Meijndert Ruitenberg, voorzitter van wijkcentrum De Geus. Toen eind 2018 duidelijk was dat het einde oefening was voor de arbeidsmatige dagbesteding aan de Korte Noorderweg is een deel van de groep naar het bijna naastgelegen buurthuis gekomen. Door het vertrek van de gestopte Speelgoedbank heeft De Geus ruimte beschikbaar. "Wij hebben gezegd: kom maar met ideeën. We hebben ze zelf de vraag voorgelegd. Er is hen niets opgelegd."

In het voormalige vertrek van de Speelgoedbank krijgen de deelnemers van het oude werkervaring- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten (WESPP) een huiskamer. Daar is ruimte voor kleinschalige dagbesteding. Hier kunnen zij elkaar weer treffen en onder meer spelletjes met elkaar doen, zoals ze dat hebben aangegeven bij de beheerders. "Hier mogen de mensen zichzelf zijn", stelt Ruitenberg. "Wij geven ze gewoon weer een dak, een stukje thuis."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant

Voorproefje Gooi en Eembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief