'Maatschappelijke opvang voor kinderen niet onveilig en ongezond'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

'Maatschappelijke opvang voor kinderen niet onveilig en ongezond'

  Zorg

HILVERSUM - De maatschappelijke opvang aan de Neuweg is geen onveilige en ongezonde omgeving voor kinderen en hun verzorgers. Wel vindt het college van burgemeester en wethouders dat zij hier niet langdurig moeten verblijven. 

Dat is de reactie van het college op artikel 41-vragen van de SP-fractie. Op 2 januari kaartten de socialisten de situatie aan. Op dat moment zaten er vier kinderen (één baby, twee peuters en een tiener) langdurig verblijven in de crisisopvang. Dat is geen gezonde en veilige situatie voor hen, zo schreef de SP.

Met die laatste lezing is het college het niet eens. In De Cocon is het wel veilig omdat 'in tegenstelling tot andere opvangcentra in het land de Hilversumse opvang een speciale afdeling met een apart e ingang en team heeft voor de meer kwetsbare doelgroepen, zoals ouders met kinderen'.

Tevens wijst het college erop dat er op deze afdeling SKJ-geregistreerde en HBO-opgeleide begeleiders werken. En specialistische zorg wordt ingevlogen zodra dat nodig is. Verder is er voor alle kinderen een persoonlijk plan van aanpak en vanaf twaalf jaar worden kinderen ook individueel begeleid.

"Het opnamebeleid is erop gericht dat ouders met kinderen prettig en veilig kunnen leven waarbij hun normale leven, zoveel als mogelijk, wordt gecontinueerd. Dit wordt ook onderschreven door de ouders met kinderen die daar verblijven.

Van belang is dat er betere en structurele uitstroommogelijkheden komen voor deze doelgroep, zo kaart het college nog aan. De gemiddelde verblijftijd van ouders met kinderen in de opvang is drie maanden. Gezien de krapte op de woningmarkt lukt het ze niet om door te stromen naar structurele huisvesting. "Daarom zijn er ruimere dependances, waar zij tot die tijd kunnen verblijven. De (specialistische) begeleiding blijft dan gewoon doorlopen", schrijft het college. 

Momenteel zitten er drie moeders met in totaal vijf kinderen in de opvang. Dat is de situatie sinds 18 januari. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>