Hilversummer 'dart' zes mille bijeen voor Siem
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Siem Derks en Michael 'Mike' de Groodt.
Siem Derks en Michael 'Mike' de Groodt. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversummer 'dart' zes mille bijeen voor Siem

  Zorg

HILVERSUM - De inzamelingsactie van Hilversummer Michael de Groodt voor de zieke jongen Siem Derks heeft maar liefst 6298,60 euro opgeleverd. Zaterdagavond werd de cheque overhandigd.

In de kantine van SC 't Gooi nam de familie Derks de cheque met daarop het bedrag in ontvangst.  "Ik heb er geen woorden voor", aldus vader Thijs Derks.

Nog even kort het verhaal. De Groodt en de familie Derks, woonachtig in het Brabantse Wilbertoord, leren elkaar in 2017 kennen op de camping in Limburg. Daar hoort de Hilversummer over de ziekte van de nu bijna 10-jarige Siem: mitochondriële encefalomyopathie, oftewel een energiestofwisselingsziekte.

Inmiddels is de jongen helemaal doof. Hij heeft twee gehoorimplantaten, draagt een bril en rijdt in een elektrische rolstoel voor langere afstanden. Via een Mickeybutton krijgt hij zijn sondevoeding; de stoelgang is heel erg moeilijk en hij is niet zindelijk. Verder zijn ADHD en autisme gediagnosticeerd. Hij heeft veel last van zijn benen, armen en vingers.

Voor De Groodt, sowieso iemand die niet snel stilzit, reden om in actie te komen. Uiteindelijk leidt dit tot de inzameling 'Darts for Siem'. Eerst is er in februari een 48 uur durende dartmarathon (opbrengst: zo'n 1500 euro), vervolgens nog wat kleinschalige initiatieven en tot slot zaterdagavond een darttoernooi en loterij. 

Halverwege het darttoernooi van zaterdagavond wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Het bedrag van ruim zes mille gaat naar de Stichting Energy4All. Siem en zijn broertje en zusje kregen daarnaast een Xbox, die beschikbaar is gesteld door JayJay Boske, oud-deelnemer van Expeditie Robinson.

Bovendien hebben de vaste gasten van Café Zuid ook nog wat geld ingezameld: 250 euro. Dat bedrag is dan weer puur voor de familie. Thijs Derks kan het allemaal maar moeilijk beseffen. "Je zit twee weken bij elkaar op de camping, daarvoor had je elkaar nog nooit gezien. En dan zegt Michael dat hij wat gaat doen. Ja, ja. Maar wat hij nu heeft gedaan is ongekend."

Siem ondertussen loopt vrolijk rond. De volgende dag zal hij wel doodop zijn, is het besef. Maar dat is een zorg voor later, lijkt Derks te willen aangeven. Natuurlijk is het dagelijkse leven zwaar, voor zowel Siem als de rest van de familie. "Maar dit voelt wel heel lekker", aldus de Brabander. Dat vindt ook Jolanda Rutten, een goede vriendin van de familie. "Geweldig dit. Het waren wildvreemden voor elkaar. Dat je dan zo begaan bent, is heel erg mooi."

Donderdag een uitgebreid verhaal hierover in de Gooi en Eembode. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>