Gooise apotheken dicht vanwege agressie en medicijntekorten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: KNMP

Gooise apotheken dicht vanwege agressie en medicijntekorten

  Zorg

HILVERSUM - Ruim twintig apotheken in 't Gooi zijn woensdagmorgen tot 12.00 uur dicht. Zij zijn de discussies aan de balie - met als gevolg verbale en soms zelfs fysieke agressie - spuugzat. "Het moet echt ophouden."

Dat zegt de Hilversumse apotheker Bernadine Ambrust van Apotheek van den Bergh aan de Hoge Naarderweg in Hilversum. Belangrijke oorzaak van die agressie zijn volgens haar de geneesmiddelentekorten of merkwisselingen van medicijnen. "Ik begrijp die frustratie, maar richt deze niet op ons", luidt de boodschap. "Wij zijn slechts de boodschapper. En wij zijn ook gefrustreerd hierover."

De actie is dus vooral bedoeld als signaal richting bezoekers 'om eens lief te doen', maar is tegelijk een boodschap richting beleidsmakers, politiek en zorgverzekeraars om iets te doen aan de medicijntekorten. Van alle apotheken zou 35 procent dagelijks en 75 procent wekelijks te maken met agressie. "Gelukkig vooral verbale", aldus Armbrust. "Maar het kost natuurlijk wel veel werkplezier."

Armbrust heeft de agressie ook al van dichtbij meegemaakt. Eind vorig jaar zag ze - in haar vorige apotheek in Weesp - hoe een collega met een vuist in haar gezicht werd geslagen toen ze moest uitleggen waarom een bepaald merk niet meer vergoed werd. En hoewel dit een Gooise actie is, is dit een landelijk probleem. "Wij werken nog in een 'rustige' regio, in Amsterdam is het nog veel erger. Ik zou daar niet kunnen werken. Ik heb echt geen zin om dagelijks bedreigd te worden."

Hoewel de apotheken in de ochtend dicht zijn, zijn de apothekers wel gewoon aan het werk. In spoedeisende gevallen kunnen mensen gebruik maken van de zogenoemde dienstapotheek. Wie vanmiddag langskomt, kan een enquêteformulier uitgereikt krijgen over deze kwestie. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>