Foto: Bastiaan Miché

Eerste editie TBC-sponsorloop in Hilversum

  Zorg

HILVERSUM - KNCV Tuberculosefonds houdt op zondag 30 juni de eerste editie van de TBC-sponsorloop in Hilversum. Op het landgoed van voormalig sanatorium Zonnestraal wordt met het wandelevenement aandacht gevraagd en geld ingezameld voor de meest dodelijke infectieziekte ter wereld.

Dagelijks sterven wereldwijd 4.000 mensen, waaronder 640 kinderen, aan tuberculose (TBC). Onnodig, want de ziekte is te genezen. Een groot probleem is het opsporen van TBC bij kinderen. Tot nu toe is hiervoor een pijnlijk en traumatiserend onderzoek nodig.

TBC-poeptest
Maar met de TBC-poeptest van KNCV Tuberculosefonds kan in de toekomst TBC bij kinderen snel en pijnloos worden vastgesteld. Daar is geld voor nodig. Mede dankzij de opbrengst van de TBC-sponsorloop wil de Nederlandse organisatie de poeptest toegankelijk maken voor alle kinderen, wereldwijd. 'Wandel mee en help kinderlevens redden', zo luidt de oproep voor de TBC-sponsorloop, die onderdeel is van de publiekscampagne 'Wij laten TBC een poepie ruiken'.

De Hilversumse wethouder Jan Kastje geeft op 30 juni om 11.00 uur het startschot van de TBC-sponsorloop en hij wandelt vervolgens zelf ook mee. Voor de deelnemers zijn routes van drie, vierenhalf en negen kilometer uitgezet en voor kinderen is er een speurtocht.

Informatieve bordjes
De wandelroutes zijn voorzien van informatieve bordjes over de geschiedenis van de TBC-bestrijding in Nederland en de rest van de wereld. Inmiddels is TBC hier onder controle, maar rond de Tweede Wereldoorlog was TBC in Nederland nog volksziekte nummer één.

Het Hilversumse landgoed Zonnestraal opende in 1928 de deuren als sanatorium voor TBC-patiënten. Het startkapitaal hiervoor werd onder andere vergaard uit afvalproducten van de diamantindustrie. Het gebouw kwam op de heide tussen de bossen te staan omdat de patiënten op basis van veel licht en lucht zouden genezen. Een prachtige omgeving voor een mooie wandeling.

Inschrijven
Deelname aan de TBC-sponsorloop kost 10  euro. Daarnaast wordt aan deelnemers gevraagd zich door familie en vrienden te laten sponsoren voor hun inzet. Voor meer informatie en inschrijven: www.tbcsponsorloop.nl

Meer berichten