Wijkcentrum De Geus en Familysupporters slaan handen ineen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Van linksaf: Ed Bakker, Eelco Knops en Meijndert Ruitenberg beklinken hun samenwerking.
Van linksaf: Ed Bakker, Eelco Knops en Meijndert Ruitenberg beklinken hun samenwerking. (Foto: © Bastiaan Miché)

Wijkcentrum De Geus en Familysupporters slaan handen ineen

  Zorg

HILVERSUM - Geregeld zien ze bij wijkcentrum De Geus mensen vastlopen in het lokale zorgstelsel. Verhalen genoeg, zo blijkt. Daar moet verandering in komen en zo zijn de mensen van het buurthuis in de Geuzenbuurt op het spoor gekomen van Familysupporters. De twee werken nu officieel samen. "Als je alle zorg in één potje stopt, dan heb je Familysupporters", stelt beheerder Ed Bakker.

Zelf kiezen door wie je geholpen wordt en vervolgens niet ellenlang moeten wachten. Dat is in een notendop waar de zorginstelling voor zegt te staan. Die houding past heel goed bij het zelfstandig opererende wijkcentrum aan de Geuzenweg. Niet lullen, maar poetsen is daar de mores.

In de afgelopen jaren is dat bewezen. In het buurthuis hebben bijvoorbeeld de LHBTI-groep onderdak gevonden. Datzelfde geldt voor Amerpoort, de LFB, diverse mensen van DAC WESPP en is zorgnetwerk 1221 opgezet. Het is snel schakelen, aanpassen en de zaken regelen. Samen dingen in gang zetten, is wat de twee verbindt. Het is hun kracht en uitgangspunt.

Dat heeft geleid tot een samenwerkingsverband. Maandag zetten Eelco Knops, directeur Gooi en Vecht & Eemland van Familysupporters, en Meijndert Ruitenberg en Bakker namens De Geus hun handtekening onder het contract.

Dit initiatief komt voort een zogeheten right to challenge. Dat is de mogelijkheid voor bewoners om taken van de gemeente over te nemen als zij menen dat het beter, slimmer, anders of goedkoper kan.

Gezien de ervaringen en verhalen die ze horen in De Geus zijn ze die mening toebedeeld. "Mensen lopen nog steeds tegen de muur aan, ook hier in Hilversum", vertelt Ruitenberg. "We gaan naar een cultuuromslag toe. Mensen willen niet langs lastige loketten of op een wachtlijst staan. Ze kunnen nu hier terecht met hun zorgvraag. Laagdrempelig en het wordt meteen opgepakt", luidt zijn toevoeging.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>