Na de zomer 'respectvol' gesprek over plechtigheden op zondag
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Voorlopig geen plechtigheden op zondag bijvoorbeeld op de Zuiderhof aan de Kolhornseweg.
Voorlopig geen plechtigheden op zondag bijvoorbeeld op de Zuiderhof aan de Kolhornseweg. (Foto: Bastiaan Miché)

Na de zomer 'respectvol' gesprek over plechtigheden op zondag

  Zorg

HILVERSUM - Dat cremeren op zondag niet is toegestaan, was niet met opzet over het hoofd gezien. Maar Uitvaartstichting Hilversum (USH) gaat na het zomerreces met alle belanghebbenden het gesprek hierover aan.Want plechtigheden op zondagmiddag, zoals de stichting wil gaan verzorgen, past binnen de behoefte vanuit de maatschappij.

Volgens de wet- en regelgeving mogen stichtingen op zondag begrafenissen en crematies verzorgen. In het Hilversumse bestemmingsplan is echter de passage opgenomen dat plechtigheden van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 22.00 uur mogen plaatsvinden. "Ik heb niet in het bestemmingsplan gekeken. Dat is mijn fout", geeft de nieuwe UHS-directeur Anita van Loon aan. "Wij zijn uitgegaan van het feit dat een vereniging of stichting niet zijn gehouden aan openingstijden. Cremeren op zondag mogen wij als stichting doen volgens de wet."

Niet basta
Met het Hilversumse bestemmingsplan is het voor de stichting niet basta, want de huidige tijd vraagt dat er buiten de reguliere tijden plechtigheden kunnen plaatsvinden. Van Loon heeft met Scheepers afgesproken om direct na de zomer bijeen te komen om vervolgens met respect met alle belanghebbenden, zoals de stakeholders en omwonenden van de drie gemeentelijke begraafplaatsen, deze mogelijkheid serieus te bespreken. Vorige week maakte de stichting bekend dat zij meer mogelijkheden wil bieden in de avonden en op zondag. "We horen vaak dat het voor genodigden in verband met werk en files lastig is om op tijd bij een uitvaart te zijn", meldde de stichting.

Sinds 1 augustus 2016 beschikt Hilversum over een crematorium. Deze is gevestigd aan de Kolhornseweg 13 (Zuiderhof). De directeur benadrukt dat het puur gaat om een verruiming van de mogelijkheden. Het maximum aantal plechtigheden per jaar (900 per jaar, aldus Van Loon) wordt niet overschreden. "Cremeren op zondag gaat echt niet hetzelfde betekenen als op doordeweekse dagen. Het gaat hier om de behoefte en voor ons om de dienstverlening op een prachtige manier te willen bieden aan de Hilversummers en mensen uit de omgeving", meldt Van Loon.

Hoe kon wethouder verrast zijn door deze koerswijziging?
Plechtigheden op zondag bleek tijdens de laatste raadsvergadering helemaal niet te kunnen. Dat moest wethouder Arno Scheepers toegeven nadat hij hierover vragen had gekregen van de SP-fractie. De VVD'er erkende dat cremeren op zondag in strijd is met het bestemmingsplan. Dat leidde bij de PvdA tot de vraag hoe Scheepers als lid van de Raad van Toezicht van de USH verrast kon zijn door deze koerswijziging. "Daar is inderdaad de verruiming besproken. Wij hebben gezegd: 'Prima, het is wettelijk toegestaan'. Dat blijkt niet het geval, dus voor de zondag ga ik meteen ingrijpen", was zijn antwoord.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>