Miguel (niet de jongen op deze foto) werkt nu als luchthavenbeveiliger op Schiphol.
Miguel (niet de jongen op deze foto) werkt nu als luchthavenbeveiliger op Schiphol. Foto: Beeldbank Schiphol

Welke toekomst kies jij? Jongerenteam helpt met begeleiding en trainingen

Zorg

HILVERSUM - Duizend jongeren zonder startkwalificatie stonden vorig jaar niet op een school ingeschreven. Het Jongerenteam RBL beantwoordt hun vragen over werk en biedt zo nodig hulp.

"Ik vond op school zitten nooit zo leuk", legt Miguel (21) uit. "Bovendien verdien je dan geen geld." Wendy Bruinsma, leerplichtambtenaar én lid van het Jongerenteam, belde hem op. Samen hebben ze een goede oplossing gevonden. Miguel volgt nu een opleiding voor luchthavenbeveiliger op Schiphol en kan op die manier werken en leren combineren.

"In de vertrekhal controleer en observeer ik mensen. Bij de bagageafhandeling vraag ik de reizigers of zij spullen uit hun tas willen halen, bekijk ik de X-ray en help ik met fouilleren. Kortom: ik ben erbij betrokken als mensen van de 'vuile' area naar de 'clean' area gaan", is de geroutineerde uitleg van Miguel. Toen Wendy van het Jongerenteam hem belde, werkte hij in het casino, maar hij wist dat dit tijdelijk was en wilde graag verder kijken.

Appen
Het Jongerenteam van het RBL, ofwel Regionaal Bureau Leerlingzaken, bestaat in de Gooi- en Vechtstreek uit zeven medewerkers. "Wij zijn er voor jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie", licht Wendy Bruinsma toe. "Dat betekent dat de jongere geen havo- of mbo-2 diploma heeft en ook niet meer op een school ingeschreven staat. We proberen hen actief te bereiken op de manier die jongeren aanspreekt." Lachend: "Ik app me dus helemaal wild in deze baan."

Als het Jongerenteam geen telefoonnummer heeft, stuurt Wendy een brief. "Heel vrijblijvend: we vragen hoe het met hem of haar gaat en of zij ons willen laten weten wat zij nu doen. Ook bieden we onze hulp aan, want als ze vragen hebben, willen wij er zijn voor hen. Horen we niets dan gaan we een keer bij de jongeren langs."

Leuke gesprekken
Het lijkt een beetje dwingend, maar vaak leveren die huisbezoeken leuke gesprekken op, benadrukt Wendy. "Soms komen we erachter dat iemand misschien geen startkwalificatie heeft, maar wel heel goed zijn of haar weg heeft gevonden. Bijvoorbeeld in het bedrijf van vader of moeder. Ook komt het voor dat ze een particuliere opleiding volgen. Met de andere jongeren kijken wij samen waar ze tegenaanlopen."

Miguel kan zich het telefoontje van Wendy nog herinneren. "We hebben afgesproken en ik heb een uitgebreide beroepskeuzetest gemaakt met algemene en soms best wel aparte privévragen", blikt hij terug. "Tijdens de tweede afspraak kreeg ik van Wendy een boekje met grafieken waarin stond welke richtingen mij het beste passen en waar ik goed in ben. Voor mij was het verrassend dat naast techniek en economie een beroep in de beveiliging bij mijn sterke kanten aansloot. Daar had ik zelf nog niet aan gedacht."

Lastig
In dit tweede gesprek bespreken de jongere en het lid van het Jongerenteam naast de uitslag van de test ook de vervolgstappen. Wendy: "Miguel heeft een makelaar geïnterviewd en merkte zo dat het in deze branche lastig is om aan het werk te komen. Ook heeft hij een dag meegelopen met een elektricien."

Ook dit werk lag de Schipholbeveiliger in spe niet echt. "Ik had een schouderblessure en het indraaien van lampen ging daardoor niet gemakkelijk. Na een dag wist ik dat dit niet het werk was dat ik de rest van mijn leven wil doen", zegt Miguel resoluut.

Schot in de roos
Uiteindelijk bleek een opleiding als luchthavenbeveiliger een schot in de roos. Miguel: "Ik doe veel werkervaring op en elke dag is anders." Het enige dat minder fijn is zijn de werktijden, aldus de jonge Hilversummer. "Ik heb veel nachtdiensten op onregelmatige tijden. Misschien ga ik daarom na deze opleiding nog wel een studie op mbo-4-niveau volgen. Daar twijfel ik nu nog over. Als ik het doe, dan wel de BBL-variant. Dat betekent dat je het grootste deel van je tijd werkt en soms naar school gaat."

Wendy is blij dat Miguel het voorlopig naar zijn zin heeft. "Hoewel we respecteren dat sommige jongeren geen contact willen, houden we vol. Bij Miguel was de begeleiding intensief, maar ook korte vragen van jongeren, bijvoorbeeld over de studiefinanciering of schulden, beantwoorden wij graag. Als we zien dat iemand depressief is of andere klachten heeft, houden wij als Jongerenteam vinger aan de pols en begeleiden wij iemand in zijn of haar contacten met de huisarts of hulpverlening."

Training voor jongeren
Dit schooljaar start RBL met een training van zes bijeenkomsten voor jongeren van 17 tot 23 jaar. "Wie ben ik? Wat wil ik? En: hoe krijg ik dit voor elkaar? Het zijn ingewikkelde vragen waar veel jongeren over nadenken", licht Wendy het achterliggende idee toe. "In deze training kunnen de jongeren elkaar motiveren onder leiding van een 'toekomstcoach'. Iedere jongere gaat naar huis met een uitgewerkt toekomstplan en ook na de training is er contact. Daarnaast geven we workshops over financiën, solliciteren, opleidingen, gezondheid en de gemeente."

Interesse? Meld je aan: info@rblgv.nl.

Uit de krant