Foto: Bastiaan Miché

Glutenvrije piet bij intocht Sinterklaas in Hilversum

  Zorg

HILVERSUM - Tussen alle roetveegpieten die op zaterdag 16 november naar Hilversum komen - zoals bekend komt er geen zwarte piet - is ook één glutenvrije piet. Dit hulpje van Sinterklaas voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije Consenza kruidnoten.

De glutenvrije piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). "In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen", aldus de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). "De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen)."

De glutenvrije piet van de NCV is te herkennen aan een schort met het logo en een groen 'I love glutenfree' tasje. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de glutenvrije piet de kinderen. De kruidnoten die hij bij zich heeft, worden vooraf met zorg verpakt in kleine zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden. 

Meer berichten