In de Donnerschool zijn alle leerlingen een ster
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Bij de feestelijke opening keurden de aanwezigen ook even de troon.
Bij de feestelijke opening keurden de aanwezigen ook even de troon. (Foto: Bastiaan Miché)

In de Donnerschool zijn alle leerlingen een ster

  Zorg

HILVERSUM - De uitbreiding van de Donnerschool kostte bij elkaar een kleine vijf ton, maar de troon vlak bij de ingang kregen de pakweg honderd leerlingen er gratis bij. "Om de kinderen te laten zien dat - hoeveel scholen je ook hebt bezocht - je hier een troon verdient: elk kind heeft een talent", zegt directeur Suzanne Dukel.

Groot feest is het vrijdagmiddag op de school voor leerlingen (tussen de 4 en 12 jaar) met een complexe problematiek als de uitbreiding van het gebouw aan de Lopes Diaslaan - samen met onder meer de ouders - wordt gevierd. Het pand heeft aan de achterzijde verschillende ruimtes erbij gekregen, zodat er meer mogelijkheden zijn om kinderen extra te kunnen ondersteunenen en begeleiden.

Zo zijn er onder meer een cultuurlokaal, therapieruimte en 'time in' om tot rust te komen. De extra cultuurruimte ('Het Atelier') helpt de leerlingen om hun emoties uit te beelden in kunst, vertelt Dukel. "Het werkt ontspannend en je leert waar je talenten liggen. Voorheen deden we dit altijd tussendoor in de klas. Nu hebben de leerlingen hiervoor een eigen plek en zit er zelfs een museum bij."

Ook de therapieruimte en 'time in' zijn perfect om even met leerlingen afzonderlijk te zitten, zodat anderen daar geen last van hebben. Daarmee werkt de school samen met zorgorganisaties Bascule (GGZ) en Youké (jeugd en gezinszorg). "En vroeger ging dat allemaal een beetje tussendoor", vervolgt de directeur. "Nu kunnen we de zorg echt vormgeven en de leerlingen goed begeleiden."
En als de leerlingen in de op het oog wat kleine ruimtes weer helemaal tot rust komen en terugkeren in de klas, zien zij op de vloer een ster. "Dat is om de leerlingen te laten zien dat zij een ster zijn. Wat er ook is voorgevallen, je begint altijd weer met een schone lei."

De verbouwing was uiteindelijk mogelijk dankzij een flinke investering van de gemeente Hilversum. Verder kreeg de school van een aantal fondsen, waaronder Stichting Bijzondere doeleinden en het Prins Bernhard Cultuurfonds, middelen voor de inrichting.

Dukel en haar team maken zich sterk om een school neer te zetten waar aandacht is voor het talent van elke leerling. 'Speciaal voor mij!’, is daarbij het motto. De uitbreiding van het gebouw was daarom, aldus de directeur, echt nodig. De kinderen dreigen anders uit te vallen en komen dan thuis te zitten. "We zien de kinderen liever gebruikmaken van het reguliere onderwijs, maar als ze dan toch hier terechtkomen zijn ze meer dan welkom."

Momenteel heeft de school tachtig leerlingen en dankzij de nieuwbouw is een uitbreiding richting honderd leerlingen zeker mogelijk, denkt Dukel. Zij is overigens nog niet klaar. Zo is er nog de wens voor een vernieuwd (en groener) schoolplein.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>