Brandveiligheid St. Carolushuis blijft voor verhuizing ouderen onduidelijk
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Een ruimte in het St. Carolushuis begin oktober.
Een ruimte in het St. Carolushuis begin oktober. (Foto: Bastiaan Miché)

Brandveiligheid St. Carolushuis blijft voor verhuizing ouderen onduidelijk

  Zorg

HILVERSUM - Voldoet het St. Carolushuis waar de pakweg tachtig oudere bewoners van De Boomberg binnenkort naartoe moeten verhuizen nu wel of niet aan de wettelijke eisen qua woonomgeving en qua brandveiligheid? Op die vraag heeft het Hilversumse college van burgemeester en wethouders (B en W) voorlopig geen antwoord.

Onlangs maakten pandeigenaar Habion en Hilverzorg bekend dat De Boomberg vanaf december een jaar dichtgaat vanwege een grondige en broodnodige opknapbeurt. De bewoners van het complex aan de Vaartweg moeten daarom voor minimaal een jaar elders worden ondergebracht. Met het St. Carolushuis aan de Bosdrift, nu bewoond door antikrakers, was de oplossing gevonden.

Desondanks leidde dat bericht tot de nodige onrust bij de bewoners, hun familieleden en medewerkers van De Boomberg (die meeverhuizen). Immers, de kamers in het nieuwe onderkomen zijn veel kleiner dan die in De Boomberg en bovendien schort er nu nog het een en ander aan. Dat merkte ook deze krant tijdens een rondleiding door een van de huidige bewoners, die daarbij aangaf dat het St. Carolushuis in de huidige staat zeker niet is geschikt voor de toch kwetsbare doelgroep die ouderen zijn.

Ook de Hilversumse afdeling van het CDA ontdekte onlangs dat de alternatieve woonplek niet bepaalde bewoonbaar is. De vraag daarbij was of het tempo van verhuizen - voor de kerst - realistisch is. Het college van burgemeester kan daar (nog) geen antwoord op geven. De zogenaamde ontwerpomgevingsvergunninng, specifiek voor bandveiligheid gebruik, ligt pas sinds afgelopen week en tot 5 december ter inzage. Dat betekent dat tot die tijd inwoners of organisaties bezwaar kunnen aantekenen en pas dan kan de definitieve omgevingsvergunning worden afgegeven.

Wel hebben, aldus B en W, Habion en Hilverzorg aangegeven dat mocht door omstandigheden de geplande verhuizing in december niet door kunnen gaan, de bewoners van De Boomberg langer kunnen blijven wonen op De Boomberg. "HilverZorg en Habion hebben met elkaar afgesproken dat zij indien nodig tot en met 31 januari kunnen blijven wonen op De Boomberg. HilverZorg heeft aangegeven dat zij zeer zorgvuldig omgaan met de kwetsbare groep inwoners die dit betreft."

Verder wist het CDA dat niet alle bewoners kunnen terugkeren naar De Boomberg wanneer dat pand is opgeknapt. B en W melden, net als Habion en Hilverzorg al eerder deden, dat in principe iedereen kan terugkeren. "Per individuele bewoner zal straks de afweging worden gemaakt of de zorgbehoefte nog passend is voor De Boomberg of dat een andere woning beter geschikt is. HilverZorg geeft aan dat in dat geval in overleg met betrokkenen en naasten naar een goede oplossing gezocht wordt."

En op de vraag of de huurtarieven gelijk blijven bij terugkeer van de huidige bewoners in de gerenoveerde Boomberg is het antwoord van B en W simpel. De bewoners vallen onder de Wet Langdurige Zorg (verpleeghuiszorg). "Bij deze vorm wordt geen huur in rekening gebracht. Op dit moment hoeven de bewoners dus geen huur te betalen en dat hoeven zij ook niet wanneer zij terugkeren."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>