'Samenwerken tegen kindermishandeling'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Maandag was de start in het MBO College.
Maandag was de start in het MBO College. (Foto: Bastiaan Miché)

'Samenwerken tegen kindermishandeling'

  Zorg

HILVERSUM - "Kindermishandeling gaat ons allemaal aan. Met elkaar pakken we het aan. Daarom is het belangrijk dat iedereen samenwerkt om kindermishandeling te signaleren en er iets aan te doen."

Dat is tijdens de landelijke Week tegen Kindermishandeling de boodschap van de Gooise gemeenten. Maandag was de 'Hilversumse' start in het MBO College. 

Het probleem kindermishandeling is dan misschien niet altijd even zichtbaar, het is er wel degelijk. Uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum naar huiselijk geweld en kindermishandeling blijkt dat 12 procent van de scholieren weleens lichamelijk geweld heeft meegemaakt en 3 procent van alle kinderen maakt ernstig en structureel geweld mee. Dit gaat bijna altijd om geweld van de ouder (vaak de moeder) naar het kind. Ook heeft 2,5 procent van alle kinderen te maken met huiselijk geweld (geweld tussen de ouders) en kindermishandeling.

Wanneer deze percentages worden toegepast op 't Gooi en de Vechtstreek zou met in totaal 55.199 jeugdigen (tot en met 17 jaar), blijken dat 1.655 van hen te maken heeft met ernstige en structurele kindermishandeling en dat 6.623 van hen weleens lichamelijk geweld meemaken.In de gezondheidspeiling van de Regio is psychisch geweld ook meegenomen. 

Van de volwassenen tussen de 19 en 64 jaar geeft 10 procent aan slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. Van de ouderen zegt 4 procent aan slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. Daarnaast voelt 16 procent van de mantelzorgers zich overbelast. Dit is een aandachtspunt omdat ontspoorde mantelzorg kan leiden tot ouderenmishandeling.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>