Het klooster
Het klooster (Foto: September Hilversum)

Klooster 'de Stad Gods' wordt woonhuis voor ouderen met dementie

  Zorg

HILVERSUM - Op landgoed Monnikenberg in Hilversum wordt het oude klooster verbouwd tot twee woonhuizen waar in het voorjaar van volgend jaar per woning 20 tot 22 ouderen met dementie kunnen gaan wonen.

Het voormalige klooster staat sinds 2014 leeg en wordt nu klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. September zal het klooster zo verbouwen en renoveren dat de bewoners van Wonen bij September hier in de twee verschillende woonhuizen kunnen wonen en leven. Het klooster wordt aan de binnenkant flink verbouwd zodat er diverse appartementen, open eetkeukens en gezellige woonkamers moeten ontstaan.

Het voormalige klooster huist in de voormalige villa Monnikenberg, gebouwd in 1900. Het gebouw was vanaf 1946 in gebruik als klooster door de zusters Augustinessen van Sint Monica en staat sindsdien bekend als ‘de Stad Gods’. In de jaren 1953 tot 1955 volgde een ingrijpende verbouwing en forse uitbreiding van de inmiddels vervallen villa, met onder meer een kapel met toren. 

In 1958-’59 en 1967 werd het gebouw aan de noordwestzijde uitgebreid met twee vleugels: de moedersvleugel en de zustersvleugel. In de moedersvleugel werden moeders van grote gezinnen gehuisvest die er tijdelijk konden uitrusten. De nog resterende zusters wonen sinds 2014 in de boerderij op het landgoed en het klooster staat sindsdien leeg.

Bij September wonen ouderen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Net als alle woonhuizen van September in Nederland wordt ook dit woonhuis gebouwd op een plaats waar het fijn wonen is. 

Er wordt met elkaar geleefd, gekookt, een spelletje gedaan of bijvoorbeeld de was gevouwen. De ingerichte woonkamers hebben openslaande deuren naar tuin en terras zodat de bewoners de vrijheid hebben om naar buiten te gaan.

Kijk voor meer informatie over September Hilversum op www.wonenbijseptember.nl.

Meer berichten