Heropening van Carolus
Heropening van Carolus (Foto's: © Bastiaan Miché)

Feestelijke opening: Carolushuis in twee maanden opgeknapt

  Zorg

HILVERSUM - Feest in het Carolushuis deze week. Daar vierden de bewoners van de Boomberg de verhuizing naar hun nieuwe en tijdelijke onderkomen.

'De bewoners verhuizen van de hemel naar de hel', berichtte deze krant in oktober vorig jaar toen pandeigenaar Habion van De Boomberg en Hilverzorg de verhuizing van tachtig ouderen naar het op dat moment leegstaande Carolushuis aan de Bosdrift aankondigden. En toegegeven: er moest wel een en ander aan het pand gedaan worden om het (voor deze doelgroep) bewoonbaar te maken. Dat is gelukt, blijkt nu.

Al in de decembermaand verhuisden de bewoners én medewerkers naar hun nieuwe, maar liefst vier verdiepingen tellende onderkomen. Vrijdag was het officiële feestje. Daarbij onthulde burgemeester Pieter Broertjes een 2,5 bij 5 meter groot schilderij, dat vorig jaar al was gemaakt, met daarop allerlei bekende plekken in Hilversum.

Ook Broertjes was onder de indruk van het in 66 dagen opgeknapte pand, waar de bewoners tot januari volgend jaar zullen wonen. In de tussentijd is er een ingrijpende verbouwing binnen De Boomberg. De verhuizing naar de Bosdrift is goed verlopen, vertelt projectbegeleider Matteo Smit. De bewoners kregen een dagje uit aangeboden of verbleven bij familie, terwijl op dat moment alle spullen overgingen. En deze spullen zijn binnen de kamers zo veel als kan op dezelfde plek neergezet, zodat er zo weinig mogelijk anders is dan in De Boomberg.

Voor twee bewoners is er sowieso herkenning, vertelt Smit. Zij woonden tot een paar jaar terug in het Carolushuis en verhuisden enkele jaren terug naar De Boomberg. En hoewel de kamers voor een aantal bewoners nu kleiner zijn dan in De Boomberg, beschikt het nieuwe en intieme onderkomen over veel meer gemeenschappelijke ruimtes (tien huiskamers) om samen te komen.

Ook is er een bibliotheek, hometrainer waarop bewoners (digitaal) kunnen fietsen door het Hilversum uit de jaren 50, fysio, kerkzaal én is de soos van Wim Meter meeverhuisd (zie foto hieronder). Deze nostalgische ruimte, met onder meer een gouden plaat van Bennie Neyman aan de muur en ook oude radiootjes, is iedere maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag open zodat bewoners samen muziek kunnen maken.


Meer berichten