Beeld van hoe het wordt.
Beeld van hoe het wordt. Foto: Wonen bij September

Oude klooster Monnikenberg meer dan geschikt voor dementerende ouderen

Zorg

HILVERSUM - Een vertrouwde omgeving creëren met rust en ruimte, maar ook een plek die niet al te ver van de bewoonde wereld vandaan is. Om die reden is het oude klooster van de zusters Augustinessen op Monnikenberg meer dan geschikt als locatie voor ouderen met dementie, vindt ouderenhuisvestingsbedrijf September.


Een paar weken terug al berichtte deze krant dat de werkzaamheden volgend jaar klaar moeten zijn. De voorbereidingen voor de bouw van twee woonhuizen met 42 appartementen zijn inmiddels gestart, zegt Septemberwoordvoerder Wendy van Veen nu, en de vergunningen rond. 

Er komt een dubbel woonhuis met bij elkaar 42 appartementen met allemaal een eigen sanitair", vertelt Van Veen. "We willen zoveel als kan een vertrouwde omgeving creëren. En dan zullen we wat ruimtes moeten aanpassen en flink moeten verbouwen. Ook komt er een grote keuken en woonkamer zodat de bewoners ook samen kunnen zijn."

September beschikt inmiddels over negen woonhuizen in Nederland, vooral in het oosten, maar groeit flink en steeds meer richting Randstad. Monnikenberg is volgens Van Veen zo geschikt vanwege het goede gebouw, maar vooral ook door de omgeving. Aan de ene kant is er de rust en de ruimte, maar de levendigheid is niet al te ver weg. 

En in het oude klooster willen de bedenkers vooral gezelligheid realiseren - aan beide kanten komen openslaande deuren - en gaan daarin vooral uit van de gedachte wat de toekomstige bewoners nog wel kunnen en waar zij behoefte aan hebben. Sommigen vinden een huisdier in huis bijvoorbeeld fijn.

Van buitenaf gezien verandert er trouwens niet veel, is de belofte. Het klooster, dat bekendstaat als 'de Stad Gods' en leeg sinds 2014, blijft gewoon intact.


Wonen bij September

Uit de krant