Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Beetje extra pret voor kinderen in lange zomerperiode

Zorg

HILVERSUM - Lang niet voor iedereen is de zomervakantie een prettige periode, omdat er bijvoorbeeld geen geld is om op vakantie te gaan. Om de zomer een meer aangename periode te laten zijn voor kinderen die in een gezin leven met een smalle beurs is daar het zomerpretpakket van het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Vandaag zijn in Hilversum de eerste pakketten van in totaal vijfduizend pakketten uitgedeeld. Wethouder Karin Walters verrichtte de officiële aftrap van dit landelijke initiatief. Dat gebeurde op Werf35 aan de Mussenstraat. Dat ging op een speciale manier, die uiteraard coronaproof was: de Zomerpretroute. 

De gezinnen liepen langs een voor hen door een zomerse belevenis - met onder meer een fotowand, zeemeermin, en ballonkunstenaar - en kunnen op het eind hun zomerpretpakket meenemen. Walters liep de route met een Hilversums gezin en overhandigde hen de gift. "Wat geweldig om te zien wat Kinderhulp hier neerzet. Dat ook deze kinderen na de vakantie op school kunnen vertellen over de leuke dingen die ze deze zomer gedaan hebben", zei de wethouder.

300.000 kinderen
Uit onderzoek van Kinderhulp blijkt dat 54,5 procent van gezinnen met een krappe beurs op tegen de zomervakantie. Voor de ruim driehonderdduizend kinderen die in armoede opgroeien betekent dat zij weinig bijzonders meemaken.

Dat moet anders, is de gedachte van het nationale fonds. Daarom bezorgt zij deze kinderen een zomerpretpakket. "Naast leuk is het ook nog eens heel erg nodig", stelt Jan Wezendonk, directeur Kinderhulp. "Een beetje extra pret in de lange zomervakantie maakt voor deze kinderen echt het verschil", meldt hij vervolgens nog.

In 2017 startte Kinderhulp met dit initiatief. Dit is inmiddels de vierde editie van dit project. Drie jaar terug begon het fonds met het uitdelen van driehonderd zomerse tas vol leuke spullen, zoals een voetbal, een leesboek, een waterpistool en kaartjes voor een middagje naar de bioscoop. "Ik vind de cupcakes het allerleukste. Thuis ga ik ze gelijk maken!", aldus de zesjarige Julia. "Jaaa, ik wil al mijn hele leven naar de bioscoop!"

De reacties zijn steeds goed en ieder jaar neemt de vraag toe. In 2019 kon het fonds mede dankzij de steun van donateurs, sponsoren en vrijwilligers al vijfduizend pakketten weggeven. Dit jaar hoopt zij opnieuw op dit getal en zelfs iets hoger uit te komen. 

Uit de krant