Wethouder Karin Walters (links) gaf de aftrap voor het uitvoeren van het actieplan suïcidepreventie in aanwezigheid van ervaringsdeskundige Nikey Puper.
Wethouder Karin Walters (links) gaf de aftrap voor het uitvoeren van het actieplan suïcidepreventie in aanwezigheid van ervaringsdeskundige Nikey Puper. Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum start met uitvoeren actieplan suïcidepreventie

Zorg

HILVERSUM - Wethouder Karin Walters (wethouder Welzijn en Zorg) heeft donderdag op op Wereld Suïcide Preventie Dag de aftrap gegeven voor de uitvoering van het actieplan suïcidepreventie door de gemeente Hilversum. 

Daarbij is ook de partnerovereenkomst getekend waarmee de uitvoering van het project Suïcidepreventie officieel is verplaatst van Regio Gooi en Vechtstreek naar de gemeente. De wethouder onderstreepte het thema van World Suicide Prevention Day ‘Zelfmoord voorkom je samen’ en het grote belang van het bespreekbaar maken van het onderwerp. “Er heerst bij veel mensen nog een taboe op het onderwerp suïcide en dat stigma moet eraf”, zei zij, “zodat zowel de mensen uit de risicogroep als hun omgeving het gesprek durven aan te gaan om samen tot oplossingen te komen.”

Zelfmoordpreventie is nog steeds hard nodig, meldt de gemeente. In Nederland is het aantal mensen dat door suïcide overlijdt ongeveer twee keer zo hoog als het aantal verkeersdoden. Op Wereld Suïcide Preventie Dag wordt wereldwijd gedacht aan mensen die zijn overleden door zelfmoord: mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Elke zelfmoord raakt gemiddeld 135 mensen.

Gatekeepers
Om dit probleem in Hilversum aan te pakken, voert de gemeente het actieplan suïcidepreventie uit. In deze aanpak krijgt het informeren van professionals die te maken kunnen krijgen met risicogroepen veel aandacht. Deze groep ‘gatekeepers’, denk bijvoorbeeld aan huisartsen, docenten, politie en medewerkers van wijkteams, wordt speciaal getraind in het herkennen van signalen die duiden op suïcidale gedachten en krijgt ‘113’-middelen aangereikt om het gesprek aan te kunnen gaan met kwetsbare mensen uit de risicogroep.

Publiekscampagne
Een selectie van medewerkers van het sociaal plein van de gemeente en belangrijke partners krijgen gratis de online training ‘Vraag maar’ en aanvullende meer uitgebreide trainingen die hen helpen in hun werk. Daarnaast is er bij de aanpak extra aandacht voor de effecten van de coronapandemie. Dit najaar wordt er een intensieve publiekscampagne gevoerd die zich voornamelijk richt op de omgeving van de mensen in de risicogroep.

Het ontwikkelen van verdere kennis over vroegtijdig signaleren van suïcidaliteit en effectief behandelen daarvan, is essentieel. Daarom wordt en is er veel onderzoek verricht naar de meest effectieve maatregelen die ingezet kunnen worden om suïcide te voorkomen. Daarbij wil Hilversum zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande preventieprogramma’s en lokale initiatieven en de bestaande infrastructuur van zorg en welzijn in de Gooi en Vechtstreek. Suïcidepreventie wordt op deze manier integraal aangepakt.

Vast onderdeel
Walters zegt dat de gedachte achter deze integrale aanpak is dat alleen door samen te werken en een vangnet in de samenleving te bouwen, zelfmoord voorkomen kan worden. Ook geeft ze aan dat het uitdrukkelijk de bedoeling is dat suïcidepreventie vast onderdeel blijft op de lokale en regionale agenda en ingebed wordt in het beleid: “Iedere zelfmoord is er immers één te veel. Laten we er samen alles aan doen om het te voorkomen.”

Uit de krant