Jolanda Karstens, vrijwilliger van Present, brengt maaltijden in het Riebeeckkwartier rond.
Jolanda Karstens, vrijwilliger van Present, brengt maaltijden in het Riebeeckkwartier rond. Foto: Sanne Derks

Veel ruimere subsidie Stichting Present

Zorg

HILVERSUM - In plaats van 10.000 euro per jaar aan subsidie krijgt Stichting Present Hilversum in 2021 een veel ruimere subsidie van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voor dit jaar een bedrag toe te kennen van 40.000 euro.

In het afgelopen jaar heeft Present, die vrijwilligers aan projecten koppelt, laten zien dat zij als maatschappelijke organisatie een belangrijke sociale bijdrage levert. Volgens B&W komen deze signalen ook via het Sociaal Plein. “Tijdens de lockdown zijn ze erg zichtbaar geweest in de samenleving en hebben veel betekend voor de inwoners”, is te lezen in de voorlopige besluitenlijst van het college van deze week.

In plaats van de gebruikelijke 10.000 euro subsidie die de stichting in 2019 en 2020 heeft ontvangen, vraagt zij dit keer om meer geld. Present wil een beweging in gang zetten om meer voor elkaar te betekenen. Dat sluit aan bij de gemeentelijke doelen die zijn opgenomen in de agenda Wet maatschappelijke ondersteuning. En gezien de terugloop van landelijke fondsen en andere bronnen van inkomsten, zoals collectes van kerken, is er dit jaar een hogere subsidie-aanvraag richting het raadhuis gegaan.

De 30.000 euro extra, Covid-19-gerelateerde kosten, dekt de gemeente uit de begroting Zorg en Welzijn. “Als aan het eind van het jaar blijkt dat dit budget is overschreden, dan kan afhankelijk van het jaarresultaat en stand van de reserve gekozen worden om deze alsnog te dekken uit de reserve Covid-19.”

Uit de krant