Gooizicht is verouderd.
Gooizicht is verouderd. Foto: Bastiaan Miché

Politieke vragen over verhuizing bewoners Gooizicht: ‘Men voelt zich overvallen’

Zorg

HILVERSUM - De ‘gedwongen’ verhuizing van de bewoners van Gooizicht - het pand zou niet meer geschikt zijn voor hedendaagse zorg - doet bij de fractie van Hart voor Hilversum (HvH) de wenkbrauwen fronsen. Er moet niet ‘met ouderen gesleept gaan worden’.

Dat schrijft HvH- raadslid Ria de Jong in een serie schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). Aanleiding is het bericht dat de bewoners binnenkort moeten verhuizen. Het gebouw uit 1972 aan de Paulus van Loolaan zou niet meer geschikt zijn voor hedendaagse zorg. Sterker nog; voor woonzorg, zoals dat nu gebeurt op drie afdelingen, is het pand ook niet meer geschikt te maken. De bewoners echter kunnen niet eens in Hilversum blijven. Zij moeten verhuizen naar Theodotion in Laren. 

Alle tollen toch al los
De brief heeft zowel bij bewoners, hun familieleden en werknemers tot veel verdriet, bezorgdheid en boosheid geleid, aldus De Jong. “En daarmee voor onrust gezorgd. Zelfs werd gesproken over ‘het slepen met bewoners’. Men voelt zich overvallen, ook al door de manier waarop met hen is gecommuniceerd. En dat in een tijd, waarin door de effecten van de heersende coronapandemie ‘alle tollen toch al los lijken te staan’. Vooral op emotioneel gebied.” 

Het raadslid weet dat de plannen van zorgorganisatie Amaris nog niet helemaal definitief zijn. De Centrale Cliëntenraad en de Ondernemingsraad van Amaris moeten nog hun advies uitbrengen. Desondanks hoopt De Jong dat B&W ‘een moreel appèl doen’ op de directie van Amaris om de plannen niet op heel korte termijn uit te voeren.  

Verder wil Hart voor Hilversum weten of B&W nog andere mogelijkheden kunnen inzetten om tot oplossingen te komen in de thans ontstane situatie. Bovendien is het de vraag of er na renovatie nog een woonbestemming op het pand zit. “Met andere woorden: is het toegestaan om na de renovatie bewoners toch terug te laten keren op woonzorg, in plaats van enkel revalidatie?” 

Tot slot vraagt De Jong is er een wettelijke noodzaak tot renovatie is om de woonbestemming te mogen behouden. B&W hebben nu een maand de tijd om de vragen te beantwoorden.

Lees ook: Boze bewoonster Gooizicht: ‘Zo ga je niet met mensen om’ en 

Reactie Amaris op bewonersconsternatie: ‘Gooizicht is niet geschikt te maken voor woonzorg’

Uit de krant