Afbeelding

Vrijwilligerspremie toch niet afgeschaft

Zorg

HILVERSUM - Terug van heel kort weggeweest. Dan hebben we het over de vrijwilligerspremie in Hilversum. Vanaf donderdag 1 april is dit jaarlijkse extraatje voor vrijwilligers weer onderdeel van het beleid.

Dat betekent weer post voor de vrijwilligers die vorig jaar deze premie hadden ontvangen. Eind vorig jaar is hen per brief medegedeeld dat de vrijwilligerspremie is geschrapt. Binnenkort ploft er een nieuw schrijven op de mat met daarin de boodschap dat de premie er weer is. 

Tijdens de begrotingsbehandeling op woensdag 11 november 2020 is ook bezuinigd op het minimabeleid. Toen is onder meer besloten om de premies voor inwoners in de bijstand af te schaffen. Om exact te zijn ging het om de premies voor uitstroom, deeltijdwerk en vrijwilligerswerk. Met het stoppen van deze premies zou de gemeente 100.000 euro besparen. 

Tegenprestatie
Net zoals dat de gemeente nu weer brieven moet sturen naar de desbetreffende inwoners moest ook het college van burgemeester en wethouders weer aan de bak. B&W hadden op 8 december de nieuwe beleidsregels Re-integratie en tegenprestatie Hilversum 2021 aangepast, inclusief het schrappen van de artikelen met de bovengenoemde premies. Afgelopen dinsdag heeft het college de vrijwilligerspremie weer opgenomen in het beleidsstuk. Vanaf donderdag 1 april zijn de gewijzigde regels weer van kracht.

Blijkbaar zat het schrappen van deze premie de politiek toch niet lekker. Dat werd tijdens de commissievergadering van 10 februari al duidelijk. In de eerstvolgende raadsvergadering daarop - woensdag 3 maart - is de ‘schade’ van november weer gerepareerd. Het amendement Vrijwilligerspremie verzamelverordening inkomensvoorziening - ingediend door Hart voor Hilversum, CDA, GroenLinks, Democraten Hilversum en Hilversums Belang - werd met 34 stemmen en 1 tegen aangenomen. Die ene tegenstem van VVD’er Tobias Westerneng bleek overigens een vergissing. Zo is dat ook opgenomen in het verslag.

Drijvende krachten
Vrijwilligerswerk is belangrijk en er moet een premie beschikbaar zijn voor deze ‘drijvende krachten’ van verenigingen en clubs als die dat zelf niet kunnen bekostigen, was de lezing van voltallige raad. Daarom kregen B&W in het amendement de opdracht de boel voor wat betreft de vrijwilligerspremie terug te draaien. Het gaat om een extraatje van 250 euro per jaar.

Dit raadsbesluit heeft wel financiële gevolgen, zo geeft het college deze week aan in een brief aan diezelfde politiek. “Als gevolg van het aangenomen amendement om de vrijwilligerspremie te behouden, kan een deel van de in de begroting verwerkte besparingen niet uitgevoerd worden. Het te besparen bedrag betrof 25.000 euro. Dit nadeel wordt verwerkt in de begroting”, zo is te lezen.

Organisatorisch verandert er niets. Medewerkers hebben tot en met vorig jaar immers gewerkt met deze premie en daardoor zijn ze dus bekend met de materie. Het enige dat moet gebeuren is communiceren dat deze regeling toch niet tot het verleden behoort. 

Uit de krant