Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Kamervragen over reorganisatie Hilverzorg

Zorg

HILVERSUM - De Tweede Kamerfracties van BIJ1 en de SP maken zich ernstig zorgen over de maatregelen binnen Hilverzorg. Zij hebben een serie vragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over financiële tekorten en gevolgen in de ouderenzorg.

Aanleiding voor de in totaal veertien vragen is het bericht op de website van deze krant van afgelopen vrijdag. Daarin geeft bestuursvoorzitter André Brand van Hilverzorg aan dat de zorgorganisatie ‘met pijn in het hart’ 54 banen moet schrappen. Daarbij meldt hij dat de brasserieën dichtgaan en de servicebalies bij de ingang van de grote locaties verdwijnen. 

Ook stopt Hilverzorg met het aanbieden van de gerichte therapie door de eigen vaktherapeuten en welzijnsspecialisten, met uitzondering van de gerichte therapie in het Expertisecentrum Korsakov op Nieuw Kerkelanden. 

Vergoeding zorgverzekeraar
Belangrijke reden voor de maatregelen is dat Hilverzorg fors meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Dat komt ook doordat de vergoeding die de zorgverzekeraar Hilverzorg ieder jaar geeft voor de geleverde zorg (de voornaamste bron van inkomsten), niet voldoende is om alle kosten te dekken. “Komend jaar daalt deze vergoeding bovendien nog eens met 0,8 tot 1,2 procent. Dat, terwijl de zorg steeds zwaarder wordt”, aldus Brand.

Die laatste opmerking baart BIJ1 en de SP in de Tweede Kamer zorgen. Zij vragen daarom aan de minister of deze problematiek (structurele financiële tekorten in de ouderenzorg) bij meer zorgorganisaties speelt en of dat komt door lage vergoedingen door zorgverzekeraars. De twee partijen vinden dat deze daling in vergoeding, zeker in coronatijd, absoluut stopgezet moet worden omdat de belasting van de primaire zorg vergroot. 

Hogere verlooptijd
En de twee partijen gaan nog even door over de coronacrisis. Zo vragen zij of de hogere verlooptijd van cliënten door die crisis en de daardoor minder snelle kamervulling een rol spelen bij de daling in vergoedingen door zorgverzekeraars. Vraag is bovendien of het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door dat coronavirus, alsook de werkdruk verband houdend met de coronacrisis, heeft bijgedragen aan de financiële tekorten bij organisaties in de ouderenzorg.

Tot slot willen BIJ1 en de SP weten - nu ook gerichte therapieën door vaktherapeuten en welzijnsspecialisten worden gestopt - ook welzijnsspecialisten hun baan verliezen en wat dat betekent voor welzijnsactiviteiten. “Zijn er afspraken gemaakt tussen Hilverzorg en gemeente Hilversum over de opvang van de weggevallen welzijnsactiviteiten?”

De gemeente Hilversum is op de hoogte van de reorganisatie, maar lijkt weinig voor Hilverzorg te kunnen betekenen. Een woordvoerder van wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn) laat weten dat de bedrijfsvoering van Hilverzorg een zaak is voor de directie en niet voor de gemeente. Wel heeft een ambtenaar maandag contact gehad met Hilverzorg over deze kwestie. De gemeente Hilversum verleent subsidie aan Hilverzorg voor het bieden van laagdrempelige dagbesteding met een ontmoetingsfunctie, aldus de woordvoerder. “De continuïteit daarvan voor inwoners komt niet in gevaar door deze reorganisatie.”

Uit de krant