Afbeelding
Foto: Pixabay

Handle with Care: snelle steun voor leerlingen na huiselijk geweld

Zorg

HILVERSUM - In de gemeenten Hilversum en Gooise Meren gaan het basisonderwijs, de politie en Veilig Thuis nauw samenwerken bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken. Veilig Thuis geeft na geweld of andere heftige incidenten waarbij de politie bij betrokken is, een signaal door aan school. Zo kunnen leerkrachten een kind onmiddellijk steunen en is er extra aandacht op school na geweld.

Basisscholen uit de genoemden gemeenten, politie en Veilig Thuis hebben deze week in de Sterrenschool in Hilversum een convenant ondertekend voor de werkwijze ‘Handle with Care’. Daardoor geven de basisscholen aan om kinderen extra steun te bieden na geweld. “Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen”, aldus de betrokken partijen. “Ze gaan vaak de volgende dag gewoon naar school. Meestal weten hun leerkrachten niet dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt. Door de werkwijze Handle with Care weten de leerkrachten het wel en kunnen ze de kinderen steunen en extra aandacht geven op school.”

De politie heeft contact met Veilig Thuis na een incident met geweld. Veilig Thuis geeft aan school door dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. Leerkrachten steunen hun leerlingen, bijvoorbeeld door niet bestraffend te reageren op huiswerk dat niet af is of met wat extra aandacht. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien.

Tijdens de bijeenkomst in de Sterrenschool hebben directeuren, vertrouwenspersonen en intern begeleiders van basisscholen, de politie en medewerkers van Veilig Thuis uitleg gekregen over de werkwijze. Op basisscholen in de gemeente Huizen wordt na de pilot in 2020, de Handle with Care methode toegepast als er sprake is van huiselijk geweld. Dertig kinderen zijn gesteund door hun leerkrachten via deze methode.

Initiatief Augeo Foundation
Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation. Augeo-directeur Mariëlle Dekker: “Augeo-directeur Mariëlle Dekker: “In elke klas zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Bij sommige kinderen is dat geweld zo erg dat de politie eraan te pas moet komen. Snelle steun voor die kinderen is cruciaal. Als het kind steun krijgt in de vertrouwde schoolomgeving en zich daar veilig voelt, kan dat helpen om de stress te laten zakken. Daardoor heeft het kind de rust om te leren en zich te ontwikkelen.”

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland Politiek 20 mei, 07:00
Afbeelding
Na steekincident opgepakte Hilversummer (17) langer vast Politie 19 mei, 20:29
Afbeelding
Nog geen arrestaties na vondst ‘foute winkel’ Lijsterweg Politie 19 mei, 17:45
Afbeelding
Chaos bij spoorwegovergangen in Hilversum door storing op spoor 112 19 mei, 17:09
Afbeelding
Voedselbank Gooi & Omstreken hielp al meer dan honderd gezinnen uit Oekraïne Mensen 19 mei, 15:00
Afbeelding
'100 jaar geleden werd het Leger niet altijd met open armen ontvangen' Bijzondere activiteiten tijdens jubileumjaar Leger des Heils Hilversum Mensen 19 mei, 14:00
Afbeelding
'Als ik thuis was gebleven, had ik nooit zo goed Nederlands leren spreken' Vrijwilligers King Arthur Groep halen er meer uit dan ze van tevoren hadden gedacht Mensen 19 mei, 10:00
Afbeelding
Zorgen bij Gooise burgemeesters over tekort aan agenten in Midden-Nederland Politie 19 mei, 07:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief