Complexe scheidingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor kinderen. Kijk op veiligthuisgv.nl of bel 0800-2000 voor hulp.
Complexe scheidingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor kinderen. Kijk op veiligthuisgv.nl of bel 0800-2000 voor hulp. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

‘Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen’

Zorg & gezondheid

HILVERSUM - Een scheiding is ingrijpend, zowel voor de ouders als de kinderen. Zeker als kinderen in de knel komen door felle ruzies tussen de ouders die ook na langere tijd niet ophouden. “Bij deze complexe scheidingen kan Veilig Thuis helpen”, zegt aandachtsfunctionaris Marieke van Leeuwen. Hoe? Dat is per geval verschillend. “Een gouden oplossing bestaat niet.”

Uit alle onderzoeken komt naar voren dat complexe scheidingen ernstige gevolgen kunnen hebben voor kinderen, aldus Marieke van Leeuwen. Zij is aandachtsfunctionaris Complexe scheidingen bij Veilig Thuis en maakt de situaties waarin ouders langdurig met elkaar in conflict zijn van dichtbij mee.

“We zien dat kinderen op alle leefgebieden vastlopen. Ze hebben moeite met het aangaan van relaties, ontwikkelen faalangst of voelen zich verantwoordelijk voor de ruzies van hun ouders. Ook kunnen kinderen vatbaarder zijn voor depressie en verslaving. Het is niet gezegd dat dit allemaal gebeurt, maar de kans is groter als ze meegesleept worden in een langdurig conflict tussen de ouders.”

Co-ouderschap
Over de periode tussen 2019 en 2022 is het aantal meldingen van complexe scheidingen bij Veilig Thuis in Gooi en Vechtstreek vrij stabiel: tussen de 130 en 140 gevallen per jaar. Dat is wel meer dan vijftien jaar geleden, stelt Van Leeuwen. “Vroeger woonden de kinderen meestal bij een hoofdopvoeder en was er een omgangsregeling met de tweede ouder. Dat is veranderd. Ouders kiezen vaker voor co-ouderschap, waarbij de kinderen evenveel tijd bij beiden doorbrengen. Op zichzelf een goede ontwikkeling, maar er is wel meer begrip en overleg voor nodig. Niet iedereen kan dat opbrengen. Scheiden is bovendien een proces van rouw, waar boosheid een onderdeel van is.”  

“Mijn ex-vrouw en ik hebben na onze scheiding bewust gekozen voor co-ouderschap”, vertelt een vader van twee kinderen, nu in de puberleeftijd. Een aantal jaren ging dit goed, totdat moeder in een oude gewoonte verviel en te vaak naar de fles greep. “Haar alcoholgebruik was een van de redenen van onze scheiding. Nu zag ik dat de kinderen er last van kregen. Met haar erover praten, werkte niet. Ook familie en vriendinnen is het niet gelukt om tot haar door te dringen.”

Emotie
In een laatste poging belde hij met 0800-2000, het telefoonnummer van Veilig Thuis. Een goede zet, zegt deze ouder nu. “Medewerkers halen de emotie uit de gesprekken en kunnen tegelijkertijd goed door onwaarheden heen prikken. Voor de kinderen is het heel belangrijk geweest dat zij beseften dat de situatie bij moeder niet normaal is.”

De tussenkomst van Veilig Thuis heeft niet alles opgelost. Uiteindelijk zijn de kinderen onder toezicht gesteld, maar in het co-ouderschap is niets veranderd, vertelt vader. “De kinderen willen hun moeder blijven zien, want negen van de tien keer gaat het wel goed. Voor mij was dat eerst moeilijk te accepteren, maar door de gesprekken met Veilig Thuis heb ik daar nu vrede mee. Verder is het een opluchting dat ik de nasleep van de scheiding niet alleen hoef te dragen.”

Huisarts
Het is een goed voorbeeld van hoe wij werken, vindt Van Leeuwen. “De tussenkomst van Veilig Thuis duurt maximaal tien weken. In die periode zorgen wij dat het voor de kinderen veilig is en brengen we mogelijkheden voor vervolghulp in kaart. Beter is het natuurlijk om een complexe scheiding te voorkomen door op tijd hulp te zoeken. Bel de huisarts als het niet goed gaat in een relatie. Deze kan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een relatietherapeut en zo voorkomen dat ouders in een bittere strijd verzeild raken.”

Uit de krant