Tergooi erkent fouten bij dood Rogier

  Zorg

HILVERSUM - Bij de behandeling van de 21-jarige Rogier Mooij en na zijn dood, zijn er fouten gemaakt. Dat erkent het Tergooi Ziekenhuis naar aanleiding van de conclusies van een zelf ingestelde commissie. Zo meldt RTV NH.

Rogier Mooij uit Laren overleed in 2014 in het Tergooiziekenhuis door medische blunders. Hij kwam binnen met pijn aan zijn borst, kreeg een verkeerde diagnose en overleed dertien uur later. De commissie Meurs schrijft in haar rapport dat er meerdere fouten aan zijn dood voorafging. Het ziekenhuis meldde dit niet als calamiteit bij de Inspectie. Iets dat wel had moeten gebeuren, zo concludeert de commissie. 

Zwijgcontract
Ook gaan de onderzoekers in op het zogenoemde zwijgcontract dat de moeder van Rogier, Jeanne van Karsbergen, tekende na de dood van haar zoon. Dat betekende dat zij geen contact met de pers mocht hebben en niet mocht meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek. Toch deed zij ruim een jaar geleden aangifte tegen het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek.

Verontwaardiging
Toen ze toch openlijk sprak over dat contract ontstond er veel publieke verontwaardig. De minister bemoeide zich er zelfs persoonlijk mee door ziekenhuizen te verbieden dit soort contracten te sluiten. Volgens de commissie Meurs was het weliswaar geen zwijgcontract, maar had het ziekenhuis er beter aan gedaan de bepaling dat de moeder geen tucht- of strafrechtelijk stappen kon nemen weg te laten.

Bekijk het uitgebreide gesprek wat RTV NH had met de moeder van Rogier hier. Zij sprak over het drama in de uitzending van het programma Recht uit Noord-Holland.

Meer berichten