Rick van Doorn krijgt maandag zijn laatste inenting.
Rick van Doorn krijgt maandag zijn laatste inenting. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversumse 'vleermuisjongen' was bang dat hij dood ging

  Zorg

HILVERSUM - De 12-jarige Rick van Doorn verkeerde korte tijd in levensgevaar nadat hij enkele weken terug was gebeten door een vleermuis. Bij de GGD staat hij inmiddels bekend als 'die vleermuisjongen'. Inmiddels heeft hij vier van de vijf inentingen gekregen tegen hondsdolheid en is de rust in huize Van Doorn wel weer teruggekeerd. Maar - zo zeggen de familieleden zelf - 'het blijft griezelig'.

"Ik ben gebeten door iets zo groot als mijn hand", zei Rick op een zondagmiddag tegen zijn moeder Annemiek in het bos bij Hilversum-Oost. Hij was daarvoor aan het spelen en in een boom geklommen. Zijn moeder Annemiek trof vier kleine tandafdrukjes op zijn scheenbeen en direct gingen zij naar Tergooi in Hilversum.

Maar in plaats van direct actie ondernemen volgde iets wat Annemiek van Doorn omschrijft als 'van het kastje naar de muur gestuurd worden'. Vanuit Hilversum werden zij doorgestuurd naar de huisartsenpost in Blaricum. Daar kregen Rick en Annemiek te horen dat het allemaal wel mee zou vallen. "Maar eenmaal thuis werd ik weer gebeld door een arts", vertelt de Hilversumse boos. "Of ik met spoed terug wilde komen. Waarom zeggen ze dat dan niet meteen?"

Het bleek nog veel dramatischer. Rick moest binnen 24 uur na de beet - inmiddels was er al een aantal uur verstreken - zijn eerste inenting krijgen, anders zou hij in quarantaine moeten. Bovendien moest het antivirus ergens anders vandaan komen. Maandagmorgen vroeg hoorde Annemiek het verlossende bericht en snel daarna kreeg de jonge Hilversummer zijn eerste prikkie.

Maar zijn moeder vertelt dat zij die eerste avond nauwelijks een oog dicht deed. "'Blijf ik nog wel leven', vroeg hij aan mij. Ik voelde me echt genomen door het ziekenhuis."

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten