Ter Gooi ziekenhuis Hilversum
Ter Gooi ziekenhuis Hilversum Foto: Bastiaan Miché

Tergooi start hbo-opleiding voor verpleegkundigen

Zorg

HILVERSUM - Tergooi biedt als tweede ziekenhuis in Nederland een verkorte hbo-opleiding voor gespecialiseerde verpleegkundigen aan. De eerste zeventien gespecialiseerde verpleegkundigen beginnen deze week aan hun opleiding naast hun reguliere, betaalde werkzaamheden.

Het ziekenhuis zegt hiermee te anticiperen op de in 2012 ingezette landelijke transitie naar het verhogen van het opleidingsniveau en streeft met onder meer met deze verkorte opleiding naar een verhoging van het aantal (gespecialiseerde) hbo-verpleegkundigen in 2020. Opleidingsinstituut Avans+ ontwikkelde de anderhalf jaar durende hbo-opleiding voor gespecialiseerde verpleegkundigen. De opleiding wordt volledig door het ziekenhuis betaald en wordt 'in company' gegeven. Naast Tergooi biedt ook het Reinier de Graaf ziekenhuis deze verkorte hbo-opleiding aan.

In Tergooi wordt flink geïnvesteerd in de toekomstige ontwikkeling van het verpleegkundige vak. De zorg neemt namelijk in totaliteit en in complexiteit toe. Mensen worden steeds ouder en hebben soms meerdere aandoeningen tegelijk. Dat vraagt om steeds meer expertise en vaardigheden van verpleegkundigen. Van hen wordt verwacht dat ze gespecialiseerde en complexe zorg verlenen, waarbij de patiënt centraal staat. Daar anticipeert Tergooi op met deze verkorte opleiding.

Hoewel in Nederland het aantal studenten (gespecialiseerde) hbo-verpleegkunde de laatste jaren steeg, zijn deze aantallen nog onvoldoende om ook in de toekomst de juiste zorg te kunnen bieden. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Op dit moment zijn er - landelijk en dus ook in Tergooi - tekorten aan bijvoorbeeld spoedeisende hulp-verpleegkundigen , kinderverpleegkundigen, intensive care-verpleegkundigen en verpleegkundigen obstetrie. 

Uit de krant