Wethouder Eric van der Want.
Wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

Miljoeneninvestering in welzijn moet leiden tot minder zorgkosten

Zorg

HILVERSUM - De gemeente Hilversum gaat de komende twee jaar 1,5 en 1,7 miljoen euro zorggeld investeren in welzijn door voorzieningen in de wijken te versterken. Doel is om de kwetsbare inwoners dichtbij, in eigen buurt, beter en laagdrempeliger te adviseren en te ondersteunen.

Dat vertellen wethouder Eric van der Want van Zorg en Welzijn en bestuursvoorzitters Ben Hammer van Hilverzorg en Anita Keita van Versa Welzijn. Een belangrijk besluit, geeft de wethouder aan. Nu de decentralisatie (de gemeenten hebben bepaalde zorgtaken overgenomen van het Rijk) in financieel opzicht goed is verlopen, is het zaak om de inwoner centraal te stellen. Daarom moeten alle organisaties beter zichtbaar, meer samen en gemakkelijker aanspreekbaar worden voor bewoners. "Het kan beter en anders", aldus Van der Want. "Ik wil ondersteuning minder centraal organiseren en meer in de buurten."

De investering van drie miljoen euro over twee jaar moet uiteindelijk leiden tot minder zorgkosten. Bijkomstig voordeel is dat het Sociaal Plein aan de Wilhelminastraat meer wordt ontlast en medewerkers niet meer ieder 'wissewasje', zoals Van der Want zegt, hoeven behandelen. Het is namelijk de bedoeling dat twaalf sociaal werkers de buurten gaan versterken op het gebied van schulden, GGZ-problematiek, langer zelfstandig thuis wonen en mantelzorgers. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant